Το ευρώ δεν αντιδρά στις αντικρουόμενες δηλώσεις των Draghi και Weidmann. Ο Kuroda της BoJ δηλώνει ότι μπορεί να μην είναι αναγκαία μια περαιτέρω στήριξη της οικονομίας…

Σε στροφή της τακτικής τους προχώρησαν το τελευταίο 24ωρο τρεις μεγάλες κεντρικές τράπεζες των τριών πιο δημοφιλών νομισμάτων ως προς το trading, κυριαρχώντας στις εξελίξεις και καθοδηγώντας τις αγορές.

Μετά τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed που ανακοινώθηκαν χθες, η ομιλία του Ben Bernanke που ακολούθησε οδήγησε σε ρευστοποιήσεις στο δολάριο. Έπειτα, κατά τη διάρκεια των ασιατικών αγορών σήμερα η ισοτιμία USD/JPY σημείωσε περαιτέρω πτώση μετά τις δηλώσεις από την Τράπεζα της Ιαπωνίας ότι είναι λιγότερο πιθανή μια αύξηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας πριν το τέλος του 2013, δεδομένου ότι η επίτευξη των στόχων πληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Επιπλέον, ο διοικητής της BoJ, Kuroda, υποστήριξε τα παραπάνω τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα έχει ήδη λάβει επαρκή μέτρα για την επίτευξη του στόχου πληθωρισμού του 2%, προσθέτοντας ότι μπορεί να προχωρήσει σε προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής, αν κριθεί αναγκαίο. Αν και η BoJ μείωσε τις προβλέψεις για τις τιμές λόγω της πρόσφατης πτώσης στις τιμές των εμπορευμάτων, ο Kuroda δήλωσε ότι η τράπεζα είναι πιθανόν να επιτύχει τον στόχο πληθωρισμού το δεύτερο εξάμηνο της προβλεπόμενης περιόδου, πιθανότατα στο τέλος του 2014 ή στις αρχές του δημοσιονομικού έτους 2015.

Παρ’ όλα αυτά, το USD/JPY δεν αντέδρασε δυναμικά στις δηλώσεις του Kuroda.
Από την πλευρά της, η ΕΚΤ δημοσίευσε τη μηνιαία έκθεσή της. Σύμφωνα με την έκθεση, τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα ή χαμηλότερα για μια παρατεταμένη χρονικά περίοδο, κάτι που αντανακλά τις πρόσφατες δηλώσεις του Draghi.

Την ίδια στιγμή που δημοσιεύτηκε η έκθεση, ο Weidmann της ΕΚΤ προέβη σε σχόλια που έρχονται σε αντίθεση με αυτή. Ειδικότερα, δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική ακολουθεί επικίνδυνα μονοπάτια, αν και τόνισε ακόμα ότι η οικονομία, ο πληθωρισμός και ο δανεισμός δικαιολογούν τα χαμηλά επιτόκια. Επίσης, ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια σε περιόδους αύξησης του πληθωρισμού, σε αντίθεση με τον Draghi που δήλωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Παρ’ όλα αυτά οι αγορές δεν έδειξαν να εκπλήσσονται και το ευρώ συνέχισε να διαπραγματεύεται γύρω από το 1,3050 έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να συναντά πιθανή στήριξη στο 1,3000 και αντίσταση γύρω από το 1,3165.

Facebook Comments