Βουτιά ενόψει της μεγάλης αλλαγής την Παρασκευή στους δείκτες ήταν η σημερινή στο Χ.Α., με τις τράπεζες να βρίσκονται στην κυριολεξία σε ελεύθερη πτώση.  Σύμφωνα με χρηματιστές, την Παρασκευή γίνεται η μεγάλη αναθεώρηση όχι μόνο στους δείκτες του οίκου FTSE, αλλά και στους δείκτες όλων των μεγάλων ξένων οίκων, με τις ελληνικές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, είτε να υποβιβάζονται σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, είτε να αφαιρούνται, όπως συμβαίνει με τις τράπεζες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Εθνικής, όπου περίπου 35 με 40 εκατ. μετοχές της τράπεζας που βρίσκονται στα χέρια ξένων θα μείνουν… ορφανές, αφού θα αφαιρεθούν από την big cap των ξένων οίκων.

Ταυτόχρονα, εξ αφορμής της εξέλιξης αυτής δεν αποκλείεται να αλλάξει και η σύσταση για το ίδιο το Χ.Α., δηλαδή από ώριμη αγορά, να χαρακτηριστεί αναδυόμενη, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό.

Κι αυτό, διότι μία αγορά που θεωρείται αναδυόμενη έχει μεγαλύτερη κινητικότητα από τους ξένους. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,50%, στις 868,29 μονάδες και με τις συναλλαγές στα 83 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, ότι η μεταβλητότητα στο Χ.Α. επηρεάζεται και από τη λήξη των τριπλών σειρών στην αγορά των παραγώγων διεθνώς.

Μέσα σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν ακόμα, η ανησυχία ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων τρόικας – κυβέρνησης, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που κατά τον κ. Στουρνάρα αναμένεται να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα κανονικά και η καθυστέρηση, έστω και της μίας εβδομάδας στις αποκρατικοποιήσεις του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ (σ.σ. μετατίθενται για το τέλος Απριλίου).

Στο πλαίσιο αυτό, βουτιά πάνω από 7,7% κατέγραψε η Alpha που βρέθηκε σε νέα χαμηλά για φέτος, στα 0,74 ευρώ, πάνω από 6,5% υποχώρησε η Πειραιώς, στα 0,1850 ευρώ, 6,47% υποχώρησε η Eurobank, στα 0,1850 ευρώ και λιγότερο κατά 0,5% υποχώρησε η ΕΤΕ, στα 0,774 ευρώ, προφανώς τη «διασώζει» το back up της Fairfax.

Eurobank Properties και Jumbo, ήταν τα χαρτιά του 25άρη που «κράτησαν» Θερμοπύλες, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι χρηματιστές, ενώ μικρά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές της Coca Cola, ΟΛΠ και ΟΤΕ.

Facebook Comments