Tην προηγούμενη εβδομάδα τα εμπορεύματα βρίσκονταν πολύ κοντά στο να καταγράψουν την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση εδώ και 7 εβδομάδες. Το δολάριο συνέχισε να αποδυναμώνεται, καθώς το παγκόσμιο σύστημα, εν μέσω της πληθώρας ρευστών κεφαλαίων, αναζητούσε υψηλότερες αποδόσεις και προϊόντα με μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των κερδών προήλθε τελικά από τη συνεχιζόμενη κάλυψη των θέσεων πώλησης στην αγορά πετρελαίου.

Η κίνηση των τιμών, μάλιστα, καταδεικνύει ότι το ράλι στο αργό πετρέλαιο σημειώνει ρυθμούς που συνήθως παρατηρούνται μόνο σε περιόδους όπου αναμένονται ή βιώνονται σημαντικά προβλήματα παροχής.

Ο κλάδος των σιτηρών κατέγραψε θετικές αποδόσεις για πρώτη φορά τις τελευταίες 10 εβδομάδες. Αυτό συνέβη παρά την πρόσφατη έκθεση για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση αγροτικών προϊόντων (WASDE) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, η οποία προέβλεψε τεράστια παραγωγή σε καλαμπόκι και σόγια φέτος, ικανή να οδηγήσει τις τιμές σε κατάρρευση.

Η υψηλή ζήτηση για εξαγωγές και οι αμφιβολίες σχετικά με την πραγματοποίηση των εκτιμώμενων αποδόσεων βοηθούν την ανάκαμψη του κλάδου. Αυτό ισχύει έντονα στο καλαμπόκι, καθώς τα hedge fund επιδίδονταν σε ασταμάτητες πωλήσεις τις εβδομάδες πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης.

Για άλλη μια φορά, ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε ο κλάδος της ενέργειας.

Μετά την ψήφο υπέρ του Brexit, στις 23 Ιουνίου, το πετρέλαιο υποχώρησε πλέον του 20% και μπήκε σε συνθήκες τεχνικής πτωτικής αγοράς. Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, ένα ράλι ύψους 22% το επανέφερε άμεσα σε ανοδική περιοχή.

Η αδυναμία που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο οφειλόταν κυρίως στην ανησυχία ότι τα υψηλά αποθέματα πετρελαίου και υποπροϊόντων του θα καθυστερούσαν περαιτέρω τη διαδικασία εξισορρόπησης, δεδομένου μάλιστα ότι κινούμασταν προς τη χρονική περίοδο του έτους όπου η δραστηριότητα των διυλιστηρίων συνήθως ξεκινά να μειώνεται, αυξάνοντας έτσι την πίεση για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό των εξεδρών άντλησης πετρελαίου στις ΗΠΑ και την αυξανόμενη παραγωγή από πολλούς μεγάλους παραγωγούς του ΟΠΕΚ, στήριξε τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού θέσεων πώλησης από τα hedge fund. Η παραγωγή πετρελαίου στον Ιράν και τη Σαουδική Αραβία έχει επίσης αυξηθεί κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Ιανουάριο, σημειώνει το Bloomberg.

 

Οι προφορικές παρεμβάσεις στην αγορά πετρελαίου, οι οποίες συνήθως προέρχονταν από τα πιο αδύναμα μέλη του ΟΠΕΚ, ενισχύθηκαν σημαντικά με τη συμμετοχή του Υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. Ενώ τα πιο αδύναμα μέλη χρειάζονται απεγνωσμένα πιο υψηλές τιμές, η Σαουδική Αραβία σχεδίαζε μάλλον να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει την αγορά μετά τη στροφή του πετρελαίου σε πτωτικούς ρυθμούς, τις εβδομάδες μετά την ψήφο του Brexit.

Αυτό που τελικά πέτυχε η Σαουδική Αραβία ήταν να επηρεάσει το συναίσθημα στην αγορά και έτσι να προκαλέσει μια μείωση των ταχέως αναπτυσσόμενων κερδοσκοπικών θέσεων πώλησης στην αγορά των Futures. Η μείωση αυτή –και όχι η ενδεχόμενη επίδραση μιας συμφωνίας για πάγωμα της παραγωγής– κρύβεται πίσω από το πρόσφατο, εντυπωσιακό ράλι.

Ο Αύγουστος και κυρίως ο Σεπτέμβριος παρουσιάζουν συνήθως προκλήσεις για την αγορά πετρελαίου, με την παροχή να αυξάνεται καθώς η ζήτηση από τα διυλιστήρια μειώνεται. Προλαβαίνοντας αυτές τις εξελίξεις, λοιπόν, θεμελιώθηκε ένα καλύτερο συναίσθημα.

Ο φόβος μιας απόφασης για πάγωμα της παραγωγής θα είναι ίσως αρκετός ώστε να αποτρέψει τους επενδυτές από μια επιθετική στροφή προς θέσεις πώλησης τον Σεπτέμβριο, μήνα που χαρακτηρίζεται από πτώση των τιμών του πετρελαίου εδώ και πέντε χρόνια.

Με την τιμή του πετρελαίου να επιστρέφει στα 50 USD/βαρέλι, και εφόσον αυτή διατηρηθεί, ο ΟΠΕΚ είναι πλέον απίθανο να πάρει κάποια δραστική απόφαση κατά τη συνάντησή του στο Αλγέρι, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Για άλλη μια φορά, αποδείχθηκε η ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας να κινεί τις αγοράς, καθώς και η διαύγειά της να επιλέγει άριστα τον χρόνο που θα το πράξει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν το σχόλιο του Υπουργού Πετρελαίου, Khalid al-Falih, περί «ετοιμότητας για ανάληψη δράσης» αυτό που βοήθησε στη δραστική μείωση των θέσεων πώλησης.

Θεωρούμε ότι η πιθανότητα περαιτέρω ανόδου είναι πλέον περιορισμένη και αναμένουμε ότι το αργό πετρέλαιο Brent θα βρει αντίσταση στην περιοχή μεταξύ 50-52 USD/βαρέλι, προτού σημειώσει διόρθωση πίσω προς το εύρος τιμών που εκτιμήσαμε ότι θα διαμορφωθεί το γ τρίμ., δηλαδή μεταξύ 45 και 50 USD/βαρέλι.

Η επόμενη σειρά κερδοσκοπικών στοιχείων για την εβδομάδα λήξης στις 16 Αυγούστου –και τα οποία θα δημοσιεύσω στο TradingFloor.com– θα δώσουν μια ένδειξη για τον βαθμό στον οποίο το συγκεκριμένο ράλι προκλήθηκε από την κάλυψη θέσεων πώλησης ή από νέες θέσεις αγοράς.

Ο χρυσός αγωνίζεται να διασπάσει το εύρος στο οποίο έχει εγκλωβιστεί εδώ και περισσότερο από έναν μήνα. Τις τελευταίες εβδομάδες, κάποια, αν όχι η μόνη, στήριξη προέρχεται από την αδυναμία του δολαρίου, καθώς το κίτρινο μέταλλο συνεχίζει να παρουσιάζει σημάδια αγοραστικής κούρασης, μετά την αρχική παράταση του ράλι λόγω Brexit.

Ο συνεχιζόμενος πειραματισμός των κεντρικών τραπεζών με τις αρνητικές αποδόσεις και την υποτονική ανάπτυξη έχει προκαλέσει ζήτηση για εναλλακτικά προϊόντα όπως τα επενδυτικά μέταλλα. Το φετινό ράλι στηρίχθηκε, λοιπόν, περισσότερο στην επενδυτική, παρά στη φυσική ζήτηση.

Σε αυτή τη βάση, παρακολουθούμε στενά τη ζήτηση για ETP και Futures.

Οι συμμετοχές στα διαπραγματεύσιμα προϊόντα που υποστηρίζονται από τον χρυσό παρέμειναν αμετάβλητες τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ τα hedge fund κατέγραψαν καθαρές πωλήσεις τις τέσσερις από τις πέντε τελευταίες εβδομάδες. Οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν απαραίτητα ένδειξη ότι το ράλι ολοκληρώθηκε, αλλά μάλλον ότι η αγορά, ακριβώς όπως συνέβη τον Μάιο, χρειάζεται μια επιβεβαίωση ότι το ράλι, στο 27% YTD, διατηρεί προοπτικές περαιτέρω ανόδου.

Μια διόρθωση θα αποτελούσε για την αγορά μια υγιή αξιολόγηση του πού βρίσκεται πραγματικά και πόσο ισχυρή είναι η υποκείμενη στήριξη για τον χρυσό.

Τα λευκά μέταλλα εμφανίζουν επίσης σημάδια αδυναμίας, μετά τις πρόσφατες εβδομάδες όπου έδρασαν ως βασικός παράγοντας στήριξης των πολύτιμων μετάλλων. Ο δείκτης χρυσού-αργύρου αυξήθηκε ξανά στο 69,5, υψηλό 6 εβδομάδων, ενώ η έκπτωση της πλατίνας έναντι του χρυσού έχει αυξηθεί κατά 60 USD από τις 10 Αυγούστου.

Η ετήσια συνάντηση των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole, το οποίο αποκαλείται το «Νταβός για τους κεντρικούς τραπεζίτες», περιλαμβάνει ομιλία της επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Janet Yellen. Μετά από διάφορες αντικρουόμενες δηλώσεις από πολλά μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) σχετικά με τον χρόνο και τον ρυθμό των επόμενων αυξήσεων επιτοκίων, η ομιλία αυτή θα παραμείνει στο επίκεντρο τις επόμενες εβδομάδες.

Εξετάζοντας την ενδεχόμενη επίδραση κάποιας αποφασιστικής κίνησης από τη Fed όχι μόνο στον χρυσό, αλλά και στις περισσότερες άλλες σημαντικές κατηγορίες προϊόντων, από τα ομόλογα και τις μετοχές μέχρι τα νομίσματα, η καίρια σημασία αυτής της ομιλίας είναι προφανής.

Εκτιμούμε ότι βραχυπρόθεσμα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος πτώσης. Μια διάσπαση του ολοένα και πιο περιορισμένου εύρους τιμών θα μπορούσε να σηματοδοτεί μια υποχώρηση προς τη βασική περιοχή στήριξης μεταξύ 1.300 USD και 1.315 USD ανά ουγγιά.

 

Του Ole s. Hansen
Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων
Saxo Bank

Facebook Comments