Τα αναθεωρημένα στοιχεία που πρέπει να περιέχουν τα σχέδια ανάκαμψης των τραπεζών (recovery plans) προσδιόρισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα σχέδια ανάκαμψης αποτελούν τα πλάνα ανάγκης που έχουν πάντα κατατεθειμένα στις εποπτικές αρχές οι τράπεζες. Ενεργοποιούνται, δε, εφόσον ο επόπτης κρίνει ότι απαιτείται η λήψη μέτρων πρόωρης εξυγίανσης με βάση την κοινοτική οδηγία.

Η επικαιροποίησή τους διενεργείται κάθε χρόνο και τα αναθεωρημένα πλάνα υποβάλλονται στην ΤτΕ ως την 30ή Σεπτεμβρίου. Έκτακτη επικαιροποίηση διενεργείται εντός ενός μήνα από τη στιγμή που επέρχεται σημαντική μεταβολή στη νομική ή οργανωτική δομή των τραπεζών ή στη χρηματοοικονομική τους κατάσταση.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα recovery plans πρέπει να περιλαμβάνουν τις εξής υποχρεωτικές κατηγορίες δεικτών: δείκτες κεφαλαίου, δείκτες ρευστότητας, δείκτες κερδοφορίας και δείκτες ποιότητας στοιχείων ενεργητικού. Εφόσον δεν λάβουν εξαίρεση από την ΤτΕ, οι τράπεζες πρέπει να υποβάλουν επίσηςδείκτες αγοράς και μακροοικονομικούς δείκτες.

Κάθε σχέδιο ανάκαμψης περιλαμβάνει ένα πλαίσιο δεικτών ποιοτικής και ποσοτικής φύσης, το οποίο καταρτίζεται από το πιστωτικό ή το χρηματοοικονομικό ίδρυμα. Οι τράπεζες προσδιορίζουν τα χαμηλά σημεία στα οποία, εφόσον πέσουν οι δείκτες, πρέπει να ενεργοποιηθούν οι δράσεις που προβλέπει το σχέδιο ανάκαμψης.

Στο σχέδιο ανάκαμψης περιλαμβάνονται επίσης λεπτομερείς πληροφορίες για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την ενεργοποίηση του σχεδίου στο πλαίσιο της δομής εταιρικής διακυβέρνησης.

Facebook Comments