Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟPEC) και άλλες χώρες-παραγωγοί που δεν ανήκουν στον Οργανισμό είναι πιθανό να συμφωνήσουν σε “πάγωμα” της παραγωγής πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα κατά τις ανεπίσημες συνομιλίες τους τον επόμενο μήνα, το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί “αυτοκαταστροφικό” καθώς θα ωφελούσε άλλους παραγωγούς, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Ενδεχόμενη συμφωνία θα αποκάλυπτε διάθεση συνεργασίας εκ μέρους του νέου υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας μετά από έξι αποτυχημένες προσπάθειες, σχολιάζουν οι αναλυτές της Goldman. Ωστόσο, η επιβολή ανώτατου ορίου στην παραγωγή θα αποδεικνυόταν πιθανότατα αντιπαραγωγική για τον OPEC εάν οδηγούσε σε περαιτέρω άνοδο των τιμών και σε αύξηση της παραγωγής από άλλους παραγωγούς.

“Η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών σε περιοχές όπου έχει διακοπεί η παραγωγή θα ήταν πιο επωφελής για την επανεξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου από ένα πάγωμα του OPEC, το οποίο θα άφηνε την παραγωγή σε ιστορικά υψηλά επίπεδα”, εξηγεί η Goldman Sachs. “Παράλληλα, ένα πάγωμα της παραγωγής θα αποδεικνυόταν πιθανότατα αυτοκαταστροφικό έαν κατάφερνε να στηρίξει περαιτέρω τις τιμές του πετρελαίου, με τις εξέδρες γεώτρησης στις ΗΠΑ να έχουν αυξηθεί κατά 28% από το Μάιο”.

 

Facebook Comments