Στόχος των συνταξιοδοτικών ταμείων είναι να επιτυγχάνουν μακροπρόθεσμες θετικές αποδόσεις, με μικρό κίνδυνο και μικρές διακυμάνσεις. Αυτό έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολο στις αγορές μετοχών, οι οποίες εκτός του ότι διαπραγματεύονται σε υψηλά επίπεδα, έχουν σημειώσει κατακόρυφη αύξηση της μεταβλητότητας. Επίσης, τα ομόλογα ήταν παραδοσιακή επενδυτική τοποθέτηση για τα συνταξιοδοτικά ταμεία, αλλά με $13 τρισ. κρατικών ομολόγων να βρίσκονται σε αρνητικά επιτόκια, οι αποδόσεις είναι είδος εν ανεπαρκεία. 

Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η έλλειψη αποδόσεων έχει αυξήσει τις αντοχές των συνταξιοδοτικών ταμείων, σχετικά με την ανάληψη κινδύνου, αφού εκ των πραγμάτων, καλούνται να αναλάβουν τοποθετήσεις με συνεχώς αυξανόμενο κίνδυνο. Για παράδειγμα, όταν ένα συνταξιοδοτικό ταμείο τοποθετείται σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών επειδή εκεί μπορεί να βρει ελκυστική απόδοση, είναι εμφανές ότι αναλαμβάνει ένα σημαντικά μεγαλύτερο επενδυτικό κίνδυνο για το χαρτοφυλάκιο. 

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία στην Αμερική έχουν συνολικά κεφάλαια ύψους $22 τρισ. Εξαιτίας των χαμηλών αποδόσεων, το έλλειμμα των ταμείων ανέρχεται στα $3,4 δισ. Τι θα μπορούσε όμως να αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση για τα pension funds; Η απάντηση είναι: ο χρυσός.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, ένα pension fund εμφανίζεται να κατέχει μόλις 0,15% χρυσό και άλλο ένα 0,15% σε μετοχές χρυσού. Αν υποθέσουμε ότι τα pension funds αποφασίσουν να αυξήσουν την έκθεσή τους σε χρυσό στο 1,0%, αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον $450 δισ. εισροών στο χρυσό και στα αντίστοιχα funds και ETFs. Δεδομένου του μεγέθους της αγοράς, αυτό θα μπορούσε να εκτοξεύσει το πολύτιμο μέταλλο αλλά και τις μετοχές χρυσού, αφού οι μεγαλύτερες εταιρίες έχουν κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των $85 δισ. 

Σύμφωνα με αναλυτές, με τα μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια να γίνονται η νέα πραγματικότητα, είναι απλώς θέμα χρόνου μέχρι να υπάρξει στροφή των pension funds στο χρυσό.

Facebook Comments