Η πόλη που «γεννήθηκε» μέσα από τις στάχτες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και αφιερώθηκε στον Λόγιο και Κερδώο Ερμή, η Ερμούπολη της Σύρου, γιορτάζει τα 190 χρόνια από την ονοματοδοσία της (1826), με ένα εορταστικό τριήμερο εκδηλώσεων από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου.

Με την αίγλη του παρελθόντος να αποτελεί πυξίδα του μέλλοντος, το εορταστικό τριήμερο, το οποίο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού, συνδιοργανώνουν το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου (ΛΕΣ), με την αρωγή του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις πρόκειται να δοθεί πανελλαδικός χαρακτήρας, προκειμένου να τιμηθεί η Ερμούπολη. Το μεγαλύτερο εμπορικό, βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο της Ελλάδας του 19ου αιώνα. Το πρώτο μεγάλο λιμάνι του ελληνικού κράτους και το πρώτο πραγματικά εμπορικό κέντρο της μετεπαναστατικής Ελλάδας. Η μόνη αμιγώς νεοκλασική πολιτεία του 19ου αιώνα στην πατρίδα μας, η πανέμορφη Ερμούπολη, που «ό,τι συνέβαινε σε αυτήν, συνέβαινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα!».

Το εορταστικό τριήμερο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 26 Αυγούστου με την παρουσίαση έκθεσης ιστορικού και λαογραφικού χαρακτήρα, στο κτήριο που στεγάζεται το ΛΕΣ. Η έκθεση, που θα διαρκέσει και τις δύο υπόλοιπες ημέρες του εορτασμού, περιλαμβάνει παλαιά έγγραφα, βιβλία, φωτογραφίες και ενδύματα, τα οποία αναφέρονται στην εποχή της ίδρυσης της Ερμούπολης, καθώς και την προβολή ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ για την πόλη του Ερμή. Στην εξωτερική πλευρά του προσήνεμου μόλου, μικρά ξύλινα σκάφη θα μεταφέρουν τα μέλη της ομάδας, τα οποία θα αναπαραστήσουν τους πρόσφυγες, που είχαν έρθει στο νησί.

Facebook Comments