Η πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Τζάνετ Γέλεν ενδεχομένως να δυσκολευθεί την Παρασκευή να πείσει τους επενδυτές ότι η διαιρεμένη Fed όντως θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού τουλάχιστον μία φορά μέχρι το τέλος του 2016.

Στην αρχή του έτους οι Αμερικάνοι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν την πρόθεση να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού τέσσερις φορές στη διάρκεια της χρονιάς.

Η κ. Γέλεν θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία στο παγκόσμιο συμπόσιο κεντρικών τραπεζιτών του Τζάκσον Χόουλ, μία εκδήλωση την οποία χρησιμοποιούν παραδοσιακά οι επικεφαλής της Fed ώστε να στέλνουν σήματα για τη νομισματική πολιτική που σκοπεύουν να ακολουθήσουν στο μέλλον. Η χρονιά είχε ξεκινήσει καλά για τους Αμερικανούς κεντρικούς τραπεζίτες, ο οποίοι είχαν αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού τον Δεκέμβριο του 2015 για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία και είχαν την πρόθεση να τα αυξήσουν ακόμη τέσσερις φορές στη διάρκεια του 2016.

Ωστόσο, στη συνέχεια η Fed βρέθηκε αντιμέτωπη με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές –πρώτα με αφορμή τις ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και στη συνέχεια εξαιτίας της απόφασης της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε.– αλλά και αντιφατικά στοιχεία από την αμερικανική οικονομία.

Πλέον η Fed θα συνεδριάσει τρεις ακόμη φορές μέχρι το τέλος του έτους και οι επενδυτές αναρωτιούνται αν έχει ήδη παραγκωνιστεί από τις εξελίξεις. «Μπορείς να μιλάς όσο θέλεις, αλλά ας το παραδεχθούμε: στη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών είχαμε μόνο μία αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατά 0,25%. Δείξε μου τα χρήματα», λέει ο Ντον Ελενμπέργκερ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Federal Investors στο Πίτσμπουργκ. Με βάση τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων για το πού θα κινηθούν τα επιτόκια δανεισμού, η αγορά δεν δίνει καμία απολύτως πιθανότητα για αύξηση τον Σεπτέμβριο ή τον Νοέμβριο και 50% πιθανότητες για αύξηση τον Δεκέμβριο.

Στην περίπτωση που η κ. Γέλεν δεν καταφέρει να πείσει τους επενδυτές για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές, όπως είχε συμβεί το 2013, οπότε οι επενδυτές ήταν απροετοίμαστοι για το ενδεχόμενο η Fed να διακόψει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης. «Εχει δύσκολη δουλειά», είχε πει την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της περιφερειακής Fed του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ. Ο Μπούλαρντ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η επικοινωνιακή στρατηγική της Fed προκαλεί σύγχυση στην κοινή γνώμη, δήλωσε κατάπληκτος την περασμένη εβδομάδα για το γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν τόσο διαφορετικές προσδοκίες σε σχέση με αυτές των κεντρικών τραπεζιτών.

Τον Δεκέμβριο του 2015 οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι θα υπάρξουν δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2016, ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν πρόθεση για τέσσερις. Το χάσμα των προσδοκιών είναι ακόμη μεγαλύτερο σήμερα, με τους κεντρικούς τραπεζίτες να εκδηλώνουν την πρόθεση για τρεις αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού το 2017 και δύο το 2016, ενώ οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι θα υπάρξει μόνο μία από σήμερα μέχρι τα τέλη του 2017. «Εξακολουθεί να υπάρχει η διάσταση μεταξύ των αγορών και της Fed», είχε παραδεχθεί ο κ. Μπούλαρντ την περασμένη εβδομάδα.

Ορισμένοι από τους Αμερικανούς κεντρικούς τραπεζίτες ανησυχούν ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να παραμείνει καθηλωμένη επί χρόνια σε χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, ενδεχόμενο που θα σήμαινε ότι θα ήταν αναγκαίο να υποστηριχθεί από χαμηλά επιτόκια δανεισμού. Η διάσταση απόψεων μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών που πιστεύουν ότι έχει έρθει η ώρα για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και αυτών που θεωρούν ότι θα πρέπει να περιμένουν και άλλο ήταν εμφανής στα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Ο οικονομολόγος της Barclays Μάικλ Γκάπεν λέει ότι η κ. Γέλεν θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το συμπόσιο του Τζάκσον Χόουλ ώστε να τονίσει πως θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων δανεισμού τους επόμενους μήνες αν συνεχιστεί η δημιουργία σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας. Σε διαφορετική περίπτωση, οι επενδυτές θα εξακολουθήσουν να αμφισβητούν την πρόθεση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού, προσθέτει.

 

Facebook Comments