Η υπόθεση Γεωργίου έρχεται να ρίξει τη σκιά της στην φθινοπωρινή, δεύτερη αξιολόγηση του Μνημονίου, η οποία ξεκινά τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με τη συνάντηση των Τσακαλώτου και Σταθάκη με τον επίτροπο Μοσκοβισί.

Η ελληνική πλευρά έχει πολλά να διεκδικήσει: από το χαμήλωμα του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, ώστε να χαλαρώσει η λιτότητα, ώς την αποτροπή της πλήρους φιλελευθεροποίησης στην αγορά εργασίας, στο πλαίσιο της δεύτερη αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν, που επικαλούνται Τα Νέα του Σαββάτου, στις Βρυξέλλες είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν το θέμα Γεωργίου ψηλά. 

Αυτό φάνηκε, άλλωστε, από το ύφος της ανακοίνωσης, που έγινε εν μέσω θερινών διακοπών ακόμη για την Κομισιόν. Σημειώνουν μάλιστα με νόημα πως δεν είναι τυχαία η συνυπογραφή της σχετικής επιστολής προς τον Τσακαλώτο από τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τον θεωρούμενο ως πιο στενό φίλο της Ελλάδας αυτή τη στιγμή στην Επιτροπή.

Κάπως έτσι το θέμα μπήκε εμβόλιμο στη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου. Θα είναι στην ατζέντα του Eurogroup της 8ης Σεπτεμβρίου, ενώ θα απασχολήσει και τη δεύτερη αξιολόγηση του Οκτωβρίου, καθώς -όπως φαίνεται- θα δοθεί προτεραιότητα στα θέματα της περαιτέρω ανεξαρτητοποίησης της ΕΛΣΤΑΤ και της «αποπολιτικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης»

Τα αγκάθια

Μόνο καθαρός δεν είναι ο ουρανός στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα είναι ένα πολύ δυσκολο φθινόπωρο. Τα αγκάθια είναι πολλά καθώς από τη μια οι δανειστές απαιτούν πιστή τήρηση του προγράμματος, πράγμα που σημαίνει νέα μέτρα, προφανώς αντιλαϊκά κι από την άλλη η κυβέρνηση αναζητά εξαγγελίες που θα μπορούσε να κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του ΔΝΤ εμφανίζονται ιδιαίτερα σκληροί σε ότι αφορά τα εργασιακά, απαιτώντας σκληρές και επώδυνες αλλαγές αλλιώς απειλούν ότι θα φύγουν από το πρόγραμμα. Αλλές πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο απαιτεί και την πώληση της ΔΕΗ σε ιδιώτες εδώ και τώρα.

Σοκ στην ελληνική πλευρά θα προκληθεί αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι το ΔΝΤ ετοιμάζεται να ρίξει στον τραπέζι νέα μείωση όλων των κύριων συντάξεων πάνω από 700 ευρώ. Θεωρεί ότι το κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτεί το σύστημα με ένα ποσοστό που ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ ετησίως και απαιτεί να μειωθούν κι άλλο οι δαπάνες καθώς εκτιμούν ότι το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου δεν έχει λύσει το πρόβλημα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούσει για νέα σκληρά μέτρα, ιδίως μειώσεις στις συντάξεις ή ανατροπές – σοκ στα εργασιακά. Ομως, η πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει σε νομοσχέδια μονομερώς ενδεχομένως να προκαλέσει νέες τριβές. Για παράδειγμα η κυβέρνηση εκτιμά ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει το νομοσχέδιο για το αδήλωτο χρήμα ώστε να αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα καθώς πολλοί θα σπεύσουν να νομιμοποιήσουν την περιουσία τους.

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να προχωρήσει μονομερώς στη θέσπιση ενός ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, εκτιμώντας ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει ανάσα στην αγορά. Οι επιχειρηματίες το θέλουν, όμως, φαίνεται να αντιδρούν οι δανειστές.

Τα νομοσχέδια για το πλαστικό χρήμα και τις αδήλωτες καταθέσεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν άμεσα και μονομερώς ώστε να μπορεί ο πρωθυπουργός να κάνει κάποιες ανακοινώσεις από τη ΔΕΘ. Στη συνέχεια θα μπορούσαν να γίνουν διορθώσεις, όπως έγινε και τον Μάιο με το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.

Αγνωστο είναι τέλος τι θα γίνει με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις κι αν αυτή μπορεί να αναβιώσει χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις από την πλευρά της τρόικας.

Τέλος, «άγνωστος Χ» αποτελεί η συζήτηση για το χρέος καθώς μετά την υπόθεση Γεωργίου οι Θεσμοί, και ιδιαίτερα η Κομισιόν, φέρονται να έχουν δυσαρεστηθεί ιδιαίτερα. 

Facebook Comments