Ο Αύγουστος τελειώνει και μαζί με αυτόν ολοκληρώνεται ακόμα ένα καλοκαίρι, ελπίζω για τους περισσότερους γεμάτο θάλασσα, φαγητό, ποτό και ξεγνοιασιά – όσο αυτό είναι δυνατό στις μέρες μας.

Συνήθως σε τέτοιες περιόδους, που τα μπαράκια και οι ταβέρνες μας τραβούν περισσότερο τη προσοχή από κάθε άλλη δραστηριότητα, η γυμναστική έρχεται σε δεύτερη μοίρα και όχι άδικα. Ιδίως αν έχεις περάσει ένα χειμώνα να κοπανιέσαι πάνω στις μπάρες και τους αλτήρες και έχεις χύσει λίτρα ιδρώτα στο ποδήλατο και στο τρέξιμο, κάποιες ολιγοήμερες διακοπές είναι κάτι που το σώμα σου το αξίζει και με το παραπάνω.

Βέβαια, το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις για να μην έχανες τελείως την επαφή σου με την άσκηση, θα ήταν να αφιέρωνες λίγα λεπτά την ημέρα σε ιδιαίτερα ευεργετικές ασκήσεις, όπως λόγου χάρη τα push-ups ή το μονόζυγο και να πρόσεχες λίγο τη διατροφή σου, αλλά μπορείς ελεύθερα να ομολογήσεις ότι δεν το έκανες.

Μην απογοητεύεσαι, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που να καταφέρνουν να σταθούν πλήρως στο ύψος τους κατά τη διάρκεια των διακοπών, ακόμα και επαγγελματίες αθλητές. Αφού όμως δεν κρατήθηκες και καταβρόχθισες ό,τι βρήκες μπροστά σου και η σχέση σου με τη γυμναστική έκανε ένα διάλειμμα τύπου “ας μείνουμε λίγο μόνοι”, ήρθε ο καιρός να πάρεις τη μεγάλη απόφαση να επιστρέψεις στη προπόνηση. Άλλωστε σε περιμένει αρκετή δουλειά μέχρι να επανέλθεις.

Αυτό που πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα είναι η επαναφορά σου να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά, χωρίς υπερβολές και σπασμωδικές κινήσεις. Ανάλογα βέβαια με το πόσο διάστημα έλειψες, την ηλικία σου και τη μέχρι τώρα εμπειρία σου στη γυμναστική, μια πλήρης επαναφορά στο επίπεδο που βρισκόσουν πριν τις διακοπές μπορεί να διαρκέσει από τρεις έως πέντε εβδομάδες (για μια αποχή περίπου ενός μήνα). Τεράστια προσοχή δώσε στις πρώτες ημέρες, που το σώμα σου έχει ελαφρώς ξεσυνηθίσει να σηκώνει μεγάλα βάρη, οπότε μη ξεχαστείς και ξεκινήσεις με καμιά κατοστάρα κιλά πάγκο, γιατί μάλλον θα μαζεύουν το κουφάρι σου με το κουταλάκι.

Έτσι λοιπόν, στα αρχικά στάδια της επαναφοράς σου θα πρέπει απλά να εκτελείς τις ασκήσεις με λίγα-μέτρια κιλά, μέχρι να αφομοιώσεις ξανά τη κίνηση της κάθε άσκησης, αυξάνοντας ανά εβδομάδα τη ποσότητα των κιλών μέχρι να φτάσεις στο maximum των δυνατοτήτων σου, ενώ πανομοιότυπη διαδικασία οφείλεις να ακολουθήσεις και στην αερόβια προπόνηση, οπότε ξέχασε προς το παρόν το έντονο τρέξιμο ή/και ποδηλασία.

Σίγουρα θα νιώσεις λίγο “βαρύς” και ψόφιος, αλλά συνέχισε τη προσπάθεια και εν τέλει θα ανταμειφθείς και θα είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις τον εαυτό σου όπως ήταν πριν αρχίσεις τις επιδρομές στις παραλίες και στα κοψίδια!

Γενικότερα, για να μη σε πιάνει άγχος, έχε στην άκρη του μυαλού σου ότι πρακτικά δεν έχασες τη δύναμή σου ή οι κόποι τόσων μηνών/ετών πήγαν χαμένοι: οι μυς σου είναι ακόμα εκεί, απλά κάνουν και αυτοί τις διακοπές τους και περιμένουν καρτερικά να πιάσουν δουλειά, όπως το αφεντικό σου όλο αυτό το διάστημα που έλειπες από τη εργασία σου (με κανονική άδεια ελπίζω).

Welcome back λοιπόν και…καλό χειμώνα! smiley

Facebook Comments