Καθόλου τυχαίο δεν είναι το σίριαλ που (εσκεμμένα) αφήνει η κυβέρνηση να εξελιχθεί γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες και την δημοπρασία η οποία γίνεται υπό συνθήκες ύψιστης ασφαλείας και απόλυτης απομόνωσης, με επιστράτευση ντιβανιών και χημικών τουαλετών αλλά και catering για όλα τα γούστα, την στιγμή που το taxis καλωσορίζει τους φορολογούμενους στο φθινόπωρο με τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ και η κατάσταση με τους θεσμούς εν όψει Eurogroup (το οποίο συμπίπτει και χρονικά με τη ΔΕΘ) είναι εκρηκτική. Και σε αυτά μόλις προστέθηκε και το… σήμα από ΕΛΣΤΑΤ για βαθύτερη ύφεση.

Φυσικά, πώς θα πάει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, με άδεια χέρια; Πώς θα κηρύξει νέο πόλεμο κατά της διαπλοκής αν δεν φροντίσει να γεμίσουν όλα τα sites και οι εφημερίδες με τα τεκταινόμενα στο τηλεοπτικό τοπίο και την πάταξη της μονόπλευρης ενημέρωσης και των συμφερόντων ορισμένων καναλαρχών (βλ. σημαία της προεκλογικής και… μετεκλογικής εκστρατείας του Ιανουαρίου του 2015 ήταν ο αγώνας κατά των ολιγαρχών) σκεπάζοντας όλα τα υπόλοιπα; Και τα υπόλοιπα χαρακτηρίζονται από «ακριβά» έως «πολύ σοβαρά». 

«Ακριβά» γιατί οι γονατισμένοι φορολογούμενοι πρέπει να βάλουν και πάλι το χέρι βαθειά στην (άδεια) τσέπη, και «πολύ σοβαρά» γιατί υπάρχει σοβαρή εμπλοκή με τους δανειστές.

Όπως τονίσαμε μέσα από αυτήν εδώ τη στήλη την περασμένη εβδομάδα, οι Βρυξέλλες αλλά και η ΕΚΤ, παρακολουθούν στενά το θέμα του Ανδρέα Γεωργίου και επίσημα πλέον ξεμπροστιάζουν την ελληνική κυβέρνηση επιβάλλοντάς της να στηρίξει την ΕΛΣΤΑΤ και τον πρώην επικεφαλής της. Άλλωστε ο κ. Τσίπρας, όπως και ο κ. Σαμαράς, υπέγραψε μνημόνιο και συμφωνίες με τους θεσμούς αποδεχόμενος τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα.

Μετά την ανακοίνωση της Μ. Τάισεν την περασμένη εβδομάδα και την επιστολή προς τον… έκπληκτο Τσακαλώτο, οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να ρίχνουν τα καρφιά τους με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά να δηλώνει ότι η θέση της Κομισιόν για την ΕΛΣΤΑΤ έχει την πλήρη στήριξη του επιτρόπου Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, και ότι η επιστολή ήταν πολύ σαφής και ως εκ τούτου το περιεχόμενό της δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Ο θυμός των θεσμών και η εμπλοκή που έχει προκύψει είναι τόσο ισχυρή που φτάνει μέχρι και το πάγωμα της συζήτησης για το χρέος, και άρα την περαιτέρω απομάκρυνση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και την περαιτέρω καθυστέρηση της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που είναι και προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας στις αγορές.  

Όπως άλλωστε δήλωσε και ευρωπαίος αξιωματούχος στην Καθημερινή, μέσω των κατηγοριών κατά του Γεωργίου υπονοείται πως τα κράτη-μέλη δάνεισαν στην Ελλάδα ένα ποσό που τελικά δεν χρειαζόταν και εμφανίζονται εξαιρετικά ενοχλημένες, ξεκαθαρίζοντας πως οι κατηγορίες είναι παράλογες.

Για αυτό και τα κράτη-μέλη δεν έχουν καμία διάθεση να ανοίξουν τα χαρτιά τους γύρω από τη στάση που θα κρατήσουν στο θέμα του χρέους, αφού το κλίμα που επικρατεί απέναντι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ άσχημο. 

Αυτό ακριβώς θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση.  Να σταλεί το μήνυμα ότι υπάρχει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και στην συζήτηση για το χρέος ( άλλη μία σημαία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), σε μία δύσκολη για αυτήν πολιτικά στιγμή, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδυναμωθεί, και στρέφει στρατηγικά τα φώτα στις τηλεοπτικές άδειες. 

Για να πάει στη ΔΕΘ με «κάτι» στα χέρια, ειδικά τώρα που και το «όνειρο» της επιστροφής της ανάπτυξης απομακρύνεται και η επίτευξη του στόχου για ύφεση 0,3% στο τέλος του 2016 και για μη ενεργοποίηση του κόφτη συννεφιάζει, μετά και τα νέα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ.

Facebook Comments