«Μάλλιασε» η γλώσσα των τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες – ήδη από τον Ιούνιο- να συστήνουν στην Αθήνα να επιταχύνει τους ρυθμούς της ως προς την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των 2,8δισ€. Ναι βεβαίως, ήταν απάντηση των Αθηνών αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι έφτασε ο Σεπτέμβριος και τα περισσότερα δεν έχουν προχωρήσει, για την ακρίβεια τα 13 από τα 15. Όχι ότι εκπλήσσει κάποιον το όλο σκηνικό της «τελευταίας» στιγμής αφού το έργο όπου η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση υποδύεται τον Forest Gamp, είναι χιλιοπαιγμένο.

Έτσι δεν εξεπλάγη κανείς ακούγοντας ότι κατά τη συνάντηση Τσακαλώτου – Σταθάκη με τον Επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, οι Έλληνες υπουργοί δεσμεύθηκαν ότι οι ρυθμοί θα αυξηθούν. Επειδή όμως το κλίμα είναι βαρύ – ας όψονται και οι εξελίξεις με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ – στη συζήτηση συμφωνήθηκε να στηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ των δύο πλευρών ώστε ενδεχόμενες νέες κρίσεις να λύνονται άμα τη γενέσει τους.

Προς το παρόν το πλοίο της υλοποίησης των προαπαιτούμενων φαίνεται ότι κολλά στα αβαθή των αποκρατικοποιήσεων και των τραπεζών.

Τέλη Αυγούστου και το 5μελές εποπτικό συμβούλιο του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων ακόμη ΔΕΝ έχει τοποθετηθεί. Υποτίθεται ότι θα είχε συμβεί από τα μέσα Ιουνίου. Το 2ο κύμα δημοσίων εταιρειών που περιλαμβάνει τις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΕΑΒ ΔΕΝ έχει περάσει επίσης στο Ταμείο. Ούτε το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της ΥΠΑ έχει ρυθμιστεί για να ολοκληρωθεί και η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Γερμανική Fraport. Πολλές εκκρεμότητες υπάρχουν και με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ ενώ εκτός χρονοδιαγράμματος φαίνεται ότι έχει βγει ο διαγωνισμός για την Εγνατία Οδό.

Εκτός χρονοδιαγράμματος έχουν βγει και οι τράπεζες ως προς την στελέχωση των Διοικητικών τους Συμβουλίων καθώς φαίνεται ότι δεν θα προλάβουν να την ολοκληρώσουν ούτε μέσα στο Σεπτέμβριο.

Στο μοτίβο του «και τώρα τρέχουμε» και με τα ενεργειακά. Ακόμη αναμένονται τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου και τη ρύθμιση του καθεστώτος των δημοπρασιών του από τον ΑΔΜΗΕ. Η ΔΕΗ ΔΕΝ έχει ακόμη υπογράψει συμβάσεις με όλους τους μεγάλους πελάτες και αναμένονται και οι πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση της αγοράς ΑΠΕ. ΔΕΝ έχει ακόμη ανακοινωθεί το μοντέλο προσαρμογής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό μοντέλο.

Περιττό να αναφέρω ότι το πολύ κρίσιμο θέμα της εξασφάλισης πόρων για την λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων είναι στάσιμο ενώ άφαντα είναι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στις εκκρεμότητες και το πακέτο του ασφαλιστικού που περιλαμβάνει πολύ «ύπουλες» ρυθμίσεις. Τα τουριστικά καταλύματα θα εξαιρεθούν από το καθεστώς της κατώτατης εισφοράς, θα αυξηθούν οι εισφορές υγείας για αγρότες και νέους επιστήμονες και θα μειωθεί η έκπτωση 15% που προβλέφθηκε στον πρόσφατο νόμο Κατρούγκαλου για όσους εξαγοράζουν εφάπαξ, πλασματικά έτη ασφάλισης.

Facebook Comments