Φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ καλείται να καταβάλλει στο ιρλανδικό δημόσιο η Apple, σύμφωνα με σημερινή απόφαση της Ε.Ε., η οποία κρίνει ως «παράνομη κρατική βοήθεια» τη φορολογική συμφωνία μεταξύ του αμερικανικού κολοσσού και του Δουβλίνου.

Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η οποία διήρκησε για περίπου τρία χρόνια, αφορούσε τη συμφωνία μεταξύ Apple και Ιρλανδίας, η οποία διασφάλιζε πολύ χαμηλό φόρο στα έσοδα της αμερικανικής εταιρείας από τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι Βρυξέλλες διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη φορολογική συμφωνία παραβίαζε τους κανόνες της ενιαίας αγοράς, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Σε μία πρώτη επίσημη αντίδραση, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μίκαελ Νούναν, εξέφρασε τη «βαθιά του διαφωνία» με την απόφαση της Ε.Ε., διευκρινίζοντας ότι η Apple έχει καταβάλει όλους τους φόρους που της αναλογούν.

«Δεν πρόκειται για κρατική βοήθεια» συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε ότι «η Ιρλανδία δεν παρέχει ευνοϊκές φορολογικές συνθήκες σε κανέναν φορολογούμενο». Προανήγγειλε μάλιστα, την προσφυγή εναντίον της ευρωπαϊκής απόφασης, προκειμένου να «υποστηρίξει την ακεραιότητα του φορολογικού μας συστήματος».

Οι Βρυξέλλες ερευνούν παρόμοιες υποθέσεις που σχετίζονται και με άλλες μεγάλες πολυεθνικές – όπως η Starbucks – οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Οι συγκεκριμένες έρευνες έχουν εγείρει την αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες κάνουν λόγο για συνειδητή στόχευση των αμερικανικών εταιρειών.

Facebook Comments