Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τον Αύγουστο απογοήτευσαν τους οικονομολόγους, με την αύξηση των τιμών να διαμορφώνεται στο 0,2%, αμετάβλητη σε σχέση με τον ρυθμό του Ιουλίου. Πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων, με πολλούς να ανέμεναν πως οι τιμές καταναλωτή θα δείξουν κάποια σημάδια… ζωής, με ορισμένες εκτιμήσεις να αγγίζουν το 0,6%, λόγω και των αδύναμων τιμών του πετρελαίου.

Το πιο ανησυχητικό για τον Mario Draghi και τους αξιωματούχους της ΕΚΤ είναι ότι ο δομικός πληθωρισμός – που αφαιρεί τον κλάδο της ενέργειας και των τροφίμων – υποχώρησε για πρώτη φορά σε τρεις μήνες στο 0,8% από 0,9% τον Ιούλιο, αυξάνοντας την πίεση και τον πονοκέφαλο για τον Draghi, εν όψει και της συνεδρίασης της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.

Όπως τονίζει ο Julien Lafargue, στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan, τα στοιχεία του Αυγούστου δεν θα είναι αρκετά για να δικαιολογήσουν μια νέα μείωση των επιτοκίων ή την επιτάχυνση των αγορών assets από την ΕΚΤ, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ένα νέο γύρο… “λεκτικής χαλάρωσης” του Mario Draghi.

“Η ΕΚΤ θα δώσει μια ισχυρή ένδειξη ότι το τρέχον πρόγραμμα ομολόγων αγοράς θα επεκταθεί, πιθανότατα για τουλάχιστον άλλους έξι μήνες”, σημειώνει η JP Morgan.

Όπως προσθέτει, αυτό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από το χαμηλό πληθωρισμό, αλλά και την ανάγκη στήριξης της αγοράς ομολόγων μπροστά από τους κινδύνους του επόμενου διαστήματος, με τα δημοψηφίσματα και τις εκλογές που θα λάβουν χώρα στην ευρωζώνη κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών. Ετσι, τόσο η αναζήτηση των “αποδόσεων” όσο και της “ανάπτυξης” θα συνεχίσουν να είναι δύο πολύ σημαντικά θέματα στην Ευρώπη.

Η Pantheon Economics αναμένει επίσης την ανακοίνωση της επέκτασης κατά έξι μήνες του QE, αλλά είναι πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές του πληθωρισμού. Όπως σημειώνει, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα έχει ανοδική της πορεία στους επόμενους μήνες, ως “καθυστερημένη” αντίδραση στην μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη υποτονικότητα της οικονομία στην ευρωζώνη, όπως υπογραμμίζει ο Stephen Brown της Capital Economics. Σε συνδυασμό με τον αμετάβλητο ρυθμό της ανεργίας αυτό το μήνα, αναμένεται η αύξηση των μισθών να παραμείνει μέτρια και το ΑΕΠ να επιβραδύνει σημαντικά το επόμενο τρίμηνο. Όπως τονίζει, υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα για την ΕΚΤ να ανακοινώσει περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στην συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Ελευθερία Κούρταλη
 

Facebook Comments