Ο κ. Τσακαλώτος δήλωνε στις αρχές του καλοκαιριού ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ – το γνωστό QE – έως τον Σεπτέμβριο, ενώ την ίδια περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας στο κυβερνητικό συμβούλιο όπου αυτοχειροκροτούσε το success story της κυβέρνησής του μετά την ολοκλήρωση της πρώτη αξιολόγησης δήλωνε με… υπερηφάνεια «τις επόμενες μέρες το waiver, μέσα στον Ιούλιο η ποσοτική χαλάρωση». Το QE είχε ήδη αρχίσει να μπαίνει στο… πρόγραμμα και τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης ως ένα μεγάλο «χαρτί» που θα αποδεικνύει ότι εμπεδώνεται η πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση. 

Κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, συζήτηση για το χρέος, ένταξη στο QE και φυσικά, έξοδος στις αγορές. Αυτό αποτελεί εδώ και κάτι μήνες το… τετράπτυχο της νίκης και της παραμονής στην εξουσία για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που κατά τα άλλα τα έχει όλα λυμένα. Τίποτα ωστόσο από αυτά τα τέσσερα δεν φαίνεται να έρχεται, τουλάχιστον όχι τόσο σύντομα όσο εύχονται έτσι ώστε να κάτσουν στην άνετη πολυθρόνα του success story για όσους μήνες μπορέσουν.

Για μία ακόμη φορά λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο και στην προκειμένη περίπτωση, τον Μάριο Ντράγκι. Έως τώρα δεν είχε πει λέξη σχετικά με τις… βλέψεις και τις ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης τονίζοντας μόνο ότι το πρόγραμμα πρέπει να τηρείται πιστά και να μην βγει εκτός τροχιάς. Αυτή την εβδομάδα ωστόσο… προκάλεσαν την απάντησή του η οποία ήταν και αποστομωτική.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν βιάζεται καθόλου να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE, κάτι που υποδηλώνει ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης θα πάει για… του χρόνου ενώ το όνειρο της επιστροφής στις αγορές απομακρύνεται κι άλλο.

Όπως είπε, θα περιμένει πρώτα να τα βρουν ευρωπαίοι και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και μετά… όταν και αν, θα δει το χρονοδιάγραμμα της αγοράς των ελληνικών ομολόγων. «Θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο ως προς την ανάλυση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» είπε τονίζοντας-προειδοποιώντας ότι «παράλληλα αναμένει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος».

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι: εφαρμόστε το πρόγραμμα και τους στόχους, κλείστε την δεύτερη αξιολόγηση, περιμένετε να δούμε τι θα δούμε από την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ξεκινήστε τη συζήτηση για το χρέος και μετά… βλέπουμε. Όλα αυτά είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να τελειώσουν φέτος και όπως τόνισε και τις προηγούμενες ημέρες η BofAMerrill Lynch, το πιθανότερο είναι η β’ αξιολόγηση να κλείσει στις αρχές του 2017.

Σύμφωνα με την εκτίμησή της, η ΕΚΤ θα περιμένει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ να λύσουν τις διαφορές τους πριν προχωρήσει στην δική της αξιολόγηση για το χρέος της Ελλάδας και αυτό υποδηλώνει ότι η συμμετοχή στο QE θα αργήσει. Η δήλωση του Ντράγκι το «επιβεβαιώνει» αυτό ξεκάθαρα.

Και όσο για την δεύτερη αξιολόγηση σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ένας… περίπατος, καθώς κατά τη διάρκειά της θα εφαρμοστούν αρκετά αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως σημειώνει η BofA.

Η Citigroup από την πλευρά της είχε σημειώσει πρόσφατα πως τα πράγματα με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν θα είναι καθόλου εύκολα. Σύμφωνα με την ΕΚΤ η συμμετοχή τους θα εξαρτηθεί από μία θετική ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους καθώς και από άλλα θέματα διαχείρισης κινδύνου.  

Έτσι, η απόφαση για ένταξη στο QE παραμένει αβέβαιη καθώς δεν αναμένεται να υπάρξει καμία σαφήνεια οποιαδήποτε στιγμή σύντομα, σχετικά με το μέγεθος και το σχήμα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που δόθηκαν στην Ελλάδα, όπως είχε τονίσει.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, και με την ύφεση να έχει αναθεωρηθεί ήδη προς τα κάτω στο πιο «εύκολο» σχετικά α’ εξάμηνο και με δεδομένο ότι στο β’ εξάμηνο που διανύουμε τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα αφού θα φανούν οι επιπτώσεις του νέου φοροπακέτου στην κοινωνία, την οικονομία και στα έσοδα (τα οποία ήδη εμφανίζουν αστοχίες), ο δρόμος του success story της κυβέρνησης στρώνεται με πολλές λακκούβες και έναν μεγαλοπρεπή κόφτη δαπανών να την περιμένει στη γωνία.

Facebook Comments