Σεπτέμβριος και για αυτούς που έχουν παιδιά, διακοπές τέλος! Οι ημέρες ανεμελιάς και χαλάρωσης μένουν πίσω και ξαναμπαίνουμε αργά και σταθερά στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Για τα παιδιά η μετάβαση από τις διακοπές στην ρουτίνα του σχολείου είναι μια ξαφνική αλλαγή. Είναι καλύτερο να προετοιμάσετε το παιδί σας σιγά-σιγά για την επιστροφή του στο σχολείο ώστε να ξαναρχίσει τα μαθήματα με ενθουσιασμό και χωρίς πίεση.

Αν βρισκόσασταν για διακοπές μακρυά από την πόλη αρκετό καιρό θα ήταν ιδανικό να γυρίσετε στο σπίτι σας τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Έτσι θα έχετε αρκετό χρόνο να επιστρέψετε ομαλά στην καθημερινότητα αλλά και να ψωνίσετε νέα σχολικά είδη και ότι άλλο χρειάζεστε για την σχολική χρονιά. Επιστρέφοντας σπίτι θα πρέπει να αρχίσετε να ακολουθείτε το καθιερωμένο πρόγραμμα ύπνου ώστε τα παιδιά να συνηθίσουν και πάλι να ξυπνάνε πρωί. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να κοιμούνται πιο νωρίς το βράδυ.

Εξίσου σημαντικό είναι να ρυθμίσετε τον χρόνο που περνούν τα παιδιά παρακολουθώντας τηλεόραση αλλά και παίζοντας video games. Το καλοκαίρι οι ελεύθερες ώρες αυξάνονται και έτσι πριν την έναρξη των μαθημάτων, θα πρέπει να μειωθούν οι ώρες που το παιδί περνάει σε μη εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Μειώστε σταδιακά τις ώρες παιχνιδιού αλλά φροντίστε το παιδί να έχει πάντα κάποιες ώρες ελεύθερες για παιχνίδι και ξεκούραση.

Αν τα παιδί σας πρόκειται να πάει πρώτη φορά Παιδικό σταθμό ή Νηπιαγωγείο ή στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού μιλήστε μαζί του για τα θετικά που έχει το σχολείο. Κρατήστε εσείς μια θετική στάση και προσπαθήστε να την μεταδώσετε και στο παιδί σας. Πείτε του: «Θα πάμε να γνωρίσεις νέους φίλους» ή «Θα ξαναδείς τους παλιούς σου φίλους!», «Θα μάθεις ένα σωρό καινούργια πράγματα και θα γίνεις ακόμη πιο έξυπνος!», κτλ.

Μερικά παιδιά είναι πιο πρόθυμα να επιστρέψουν στο σχολείο, ενώ άλλα μπορεί να αισθάνονται φοβισμένα και αβέβαια για αυτό. Είναι απολύτως φυσιολογικό, γιατί τα παιδί όπως και οι ενήλικες δημιουργούν με το μυαλό τους είτε καλές, είτε κακές προσδοκίες για αυτό που έρχεται. Εσείς ως γονείς θα πρέπει να κάνετε το παιδί σας να αισθανθεί ασφαλές και να του λύσετε όποιες τυχόν απορίες έχει για το σχολείο. Φροντίστε πάντα το παιδί σας να μπορεί να σας μιλήσει για όλα άνετα και χωρίς να φοβάται ή να ντρέπεται. Δείξτε του κατανόηση και υποστήριξη και σίγουρα όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Το σχολείο θα σε βοηθήσει να τα βγάλεις πέρα.
Η δια βίου αυτοδιδασκαλία θα σε βοηθήσει να κάνεις περιουσία.
Jim Rohn

Facebook Comments