Έκκληση για διασυνοριακές συγχωνεύσεις στον κατακερματισμένο κλάδο των τραπεζών στην Ευρώπη, ώστε να αντιμετωπιστεί η συρρίκνωση κερδών και να ενισχυθεί η μακρόπνοη βιωσιμότητά τους, απευθύνει ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Τζον Κρίαν.

Ταυτόχρονα, διαψεύδει τις φήμες περί συγχώνευσης της δικής του τράπεζας με την επίσης γερμανική Commerzbank. Σημειώνεται ότι σε δημοσίευμα του περιοδικού Manager αναφέρεται ότι «υπάρχουν σε ακόμα πολύ πρώιμο στάδιο σκέψεις και θεωρητικές συζητήσεις για πιθανή συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων». Ο κ. Κρίαν διευκρινίζει ότι η Deutsche Bank δεν αναζητεί εταίρους εντός συνόρων και είναι προσηλωμένη στον στόχο της να εφαρμόσει μόνη τον πενταετή σχεδιασμό της.

Στη γενικότερη προσέγγισή του, ωστόσο, μίλησε με έμφαση για την ανάγκη άμεσης συσπείρωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ευρώπη και χάραξης μιας ξεκάθαρης στρατηγικής. «Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, όταν χρειαζόμαστε συγχωνεύσεις σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο επικεφαλής της Deutsche Bank.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη τελούν υπό πίεση λόγω χαμηλής ανάπτυξης, αρνητικών επιτοκίων και μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει ο Τζον Κρίαν, ένας ακόμα παράγοντας προβληματισμού είναι ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με στόχους διεθνούς παρουσίας αμφιβάλλουν, αν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να τις στηρίξουν ή πρέπει να στραφούν στις αμερικανικές.

Ειδικά, η Deutsche Bank, όπως αναφέρεται στο Manager Magazin, το β΄ τρίμηνο του 2016 είχε ανακοινώσει δραστική πτώση σχεδόν 100% στα κέρδη της λόγω αναιμικής επίδοσης στις συναλλαγές και στην επενδυτική τραπεζική, ενώ συνολικά το 2015 είχε επωμιστεί ζημίες 6,8 δισ. ευρώ. Υπό το πρίσμα αυτό εξετάζει, τέλος, διάφορες εναλλακτικές για την ενίσχυση της κερδοφορίας της, όπως την ενσωμάτωση των υποκαταστημάτων της Postbank, τα οποία επί του παρόντος τίθενται προς πώληση.

Facebook Comments