Έφεση σε βάρος του αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καταβολή 13 δισ. ευρώ σε οφειλόμενους φόρους κατά της Apple συμφώνησε να ασκήσει η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιρλανδίας παρά τις επιφυλάξεις των ανεξάρτητων βουλευτών που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η απόφαση της Κομισιόν αυτή την εβδομάδα πως η γιγάντια αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας πρέπει να πληρώσει 13 δισεκ. ευρώ στο Δουβλίνο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον, η οποία κατηγορεί την Ε.Ε. για προσπάθεια αρπαγής του εισοδήματος της Apple μέσω της φορολογίας– έσοδα που θα έπρεπε να πάνε στην αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα θέσει το θέμα της φοροδιαφυγής ορισμένων πολυεθνικών στη σύνοδο κορυφής των G20 αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κίνα.

Παραδόξως, η Ιρλανδία είναι αποφασισμένη να μην δεχθεί αυτό το φορολογικό «δώρο», που αντιστοιχεί σε όσα ξόδεψε πέρυσι η χώρα για να χρηματοδοτήσει την υπηρεσία υγείας της.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν επέμενε πως το Δουβλίνο θα στραφεί εναντίον οποιασδήποτε αντίθετης απόφασης από τότε που η ΕΕ άρχισε να ερευνά τις φορολογικές υποθέσεις της Apple στην Ιρλανδία, το 2014, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να προστατεύσει ένα φορολογικό καθεστώς που έχει προσελκύσει μεγάλο αριθμό πολυεθνικών εργοδοτών.

Χθες είχε αποτύχει να πείσει μια ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών, η υποστήριξη των οποιών είναι ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση μειοψηφίας, να συμφωνήσουν στην προσφυγή κατά της απόφασης της ευρωπαίας Επιτρόπου αρμόδιας για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ ότι οι φορολογικοί διακανονισμοί της Apple στην Ιρλανδία συνιστούν παράνομη κρατική βοήθεια.

Ωστόσο κέρδισε την υποστήριξή τους σε μια δεύτερη προσπάθεια κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Facebook Comments