Τη μακροπρόθεσμη διαβάθμιση “CCC” της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, σε ξένο και σε τοπικό νόμισμα, επιβεβαίωσε η Fitch Ratings. Παράλληλα, διατήρησε το βραχυπρόθεσμο IDR της χώρας σε “C”.

Στην έκθεσή του, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η έγκριση της β δόσης των 10,3 δισ. ευρώ από το ελληνικό πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ υπογραμμίζει τις βελτιωμένες σχέσεις με τους πιστωτές, ωστόσο κατά την άποψη της Fitch το ρίσκο εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής παραμένει υψηλό. Η συμφωνία επετεύχθη αρκετούς μήνες μετά το προγραμματισμένο ωστόσο η καθυστέρηση δεν προκάλεσε έντονη οικονομική μεταβλητότητα.

Ο οίκος επισημαίνει εξάλλου ότι τα τελικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 (0,7% του ΑΕΠ), ήταν καλύτερα σε σχέση με το στόχο για έλλειμμα της τάξης του 0,25%. Αλλά και το χρέος της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε στο 177% του ΑΕΠ, από 180% το 2014 -και πάλι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών που αξιολογεί ο οίκος. Η μέχρι στιγμής απόδοση φέτος είναι συνεπής με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, αλλά οι εναπομείναντες δημοσιονομικοί στόχοι, για 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018 θα είναι ολοένα και δυσκολότερο να επιτευχθούν.

Facebook Comments