Στην πιο δυνατή σκηνή της ταινίας A walk in the Clouds του 1995, ο Giancarlo Giannini βλέπει έντρομος τον αμπελώνα του και μοναδική πηγή εισοδήματος του να γίνεται παρανάλωμα του πυρός. Καταφέρνει όμως να σώσει την αρχική ρίζα από την οποία προήλθε ο αμπελώνας και έτσι να δημιουργήσει έναν καινούριο.

Το Υπουργείο Οικονομικών, τέτοια ρίζα δεν φαίνεται να έχει και στην ουσία εμφανίζεται ως απλός θεατής της πυρκαγιάς του δικού του αμπελώνα, της οικονομίας. Μια πυρκαγιά που φρόντισε το ίδιο βέβαια να γιγαντώσει ρίχνοντας όλο και περισσότερα ξύλα, επιβάλλοντας δηλαδή φόρους σε φορολογουμένους που είναι πια εξόφθαλμο ότι θέλουν αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

800εκ€ αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Ιούλιο και συνολικά τα νέα χρέη μέσα στο 2016 ξεπέρασαν τα 7,6δις€. Συνολικά ξεπερνούν πια τα 90δις€.

Ως άλλος Νέρωνας το Ελληνικό Δημόσιο μόνο φουντώνει την πυρκαγιά. Αυξάνει την πίεση επιβάλλοντας όλο και περισσότερες κατασχέσεις. Συνολικά πια οι φορολογούμενοι στους οποίους έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, έφτασαν τις 774.282, αριθμός αυξημένος κατά σχεδόν 19.000 σε σχέση με τον Ιούνιο!!

Εκτός από πυρομανής , ο Νέρων ήταν και παράφρων! Κάπως έτσι το Ελληνικό Δημόσιο περιμένει ότι θα εισπράξει 11,55δις€ μόνο από άμεσους φόρους έως το τέλος του έτους.  7δις€ περίπου είναι ο φόρος εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης, 1,1δις€ τα τέλη κυκλοφορίας, 800εκ€ αναμένονται από την πληρωμή των κάθε είδους ρυθμίσεων και 2,65δις€ από τον ΕΝΦΙΑ.

Πάνω στην παράνοια του, το Ελληνικό Δημόσιο έχει φροντίσει να ψαλιδίσει μισθούς και συντάξεις αυξάνοντας ταυτόχρονα και το κόστος ζωής! Ήδη αυξήθηκαν ο ΦΠΑ στο 24%, ο ΕΦΚ στην μπύρα, μπήκε τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση ενώ από τον Οκτώβριο αυξάνεται ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το αγροτικό πετρέλαιο. Κι από την πρωτοχρονιά αναμένονται οι αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης των καυσίμων, των καπνικών προϊόντων και της σταθερής τηλεφωνίας και καινούριους φόρους στον καφέ.

Το αποκαρδιωτικό είναι οτι η κυβέρνηση δεν έχει κάποιο αφήγημα με το οποίο θα εμπνεύσει. Οι υπουργοί αρκούνται να πουν ότι εφόσον επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για ανάπτυξη στο β’ εξάμηνο, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για ελάφρυνση φόρων από το 2017. Πώς όμως θα έρθει η ανάπτυξη εν μέσω φορολαίλαπας και με τα σύννεφα γύρω από τη διαπραγμάτευση να μαζεύονται εξαιτίας των καθυστερήσεων;

Ούτε ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να εξαγγείλει κάτι αισιόδοξο στο συγκεκριμένο πεδίο από τη ΔΕΘ. Τα χέρια του είναι δεμένα και μέχρι την τελευταία στιγμή θα δοθεί μάχη μήπως και πειστούν οι δανειστές να συναινέσουν ώστε τα κριτήρια παραμονής στη ρύθμιση των 100 δόσεων να χαλαρώσουν μήπως και σταματήσει το φαινόμενο που παρατηρείται ευρέως τους τελευταίους μήνες. Να χάνουν δηλαδή τη ρύθμιση οι φορολογούμενοι κατά εκατοντάδες.

Στο τέλος του A walk to remember ο ήλιος έλουζε τον καμμένο αμπελώνα με τον σκηνοθέτη να θέλει να δώσει εμφανώς ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Στην ελληνική οικονομία οι στάχτες κρύβουν τον ήλιο……

Facebook Comments