Ο κίνδυνος να προκληθεί χάος στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου από Ρώσους χάκερ απασχολεί πολύ σοβαρά τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Αυτό αναφέρει στο κύριο ρεπορτάζ της η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη σειρά αξιωματούχων από το Κογκρέσο, την κυβέρνηση και τις μυστικές υπηρεσίες.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών αποκάλυψε ότι τα ηλεκτρονικά της συστήματα είχαν υποστεί επίθεση από πειρατές του Διαδικτύου, αναβιώνοντας μνήμες από την εποχή του Γουότεργκεϊτ, του μεγάλου σκανδάλου υποκλοπών που κατέληξε στην παραίτηση του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον. Το σοκ έγινε μεγαλύτερο όταν περίπου 20.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των Δημοκρατικών διέρρευσαν στο WikiLeaks. Η ανάλυση των υποκλοπών από ειδικούς στην ασφάλεια του Διαδικτύου οδήγησαν σε εικασίες ότι πίσω από την επίθεση κρυβόταν ομάδα Ρώσων χάκερ που συνδέονται με το ρωσικό κράτος. Μια εκδοχή την οποία η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά, ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως.

Οπως αναφέρει η Washington Post, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ενημέρωσε τις κατά τόπους εκλογικές αρχές για την ετοιμότητά του να προσφέρει βοήθεια ώστε να αποτραπούν επιθέσεις μέσω Διαδικτύου την ημέρα των εκλογών. Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα με την προϋπόθεση της ανωνυμίας εκτιμούν ότι οι χάκερ είναι πιθανό να εξαπολύσουν μαζική επίθεση όχι τόσο για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της αναμέτρησης υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου όσο για να δημιουργήσουν μια εικόνα χάους και αναξιοπιστίας γύρω από την ισχυρότερη δημοκρατία του κόσμου. Τον περασμένο μήνα, το FBI εξέδωσε μια πρωτοφανή προειδοποίηση στις εκλογικές αρχές των 50 αμερικανικών πολιτειών, καλώντας τες να λάβουν ενισχυμένα μέτρα προστασίας της εκλογικής διαδικασίας. Σοβαρές επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τη θρυλούμενη ρωσική ανάμειξη αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ. Μετά την αποκάλυψη για την επίθεση των χάκερ στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είχε καλέσει τους Ρώσους να δώσουν στη δημοσιότητα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον, ώστε να ενημερωθεί ο αμερικανικός λαός.

Μιλώντας την Κυριακή στην τηλεόραση του ABC, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τιμ Κέιν, υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον, έκανε λόγο για ατόπημα του Ντόναλντ Τραμπ, ανάλογου μεγέθους με εκείνο του Ρίτσαρντ Νίξον στην υπόθεση Γουότεργκεϊτ. Στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, ο οποίος υπολείπεται αισθητά της Χίλαρι Κλίντον σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καλείται να αντιμετωπίσει έναν καινούργιο «πονοκέφαλο» που ακούει στο όνομα Γκάρι Τζόνσον.

Πρόκειται για τον ανεξάρτητο προεδρικό υποψήφιο, που κατεβαίνει και στις 50 αμερικανικές πολιτείες και απειλεί να προσεταιριστεί σημαντικό τμήμα δυσαρεστημένων Ρεπουμπλικανών, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τον Τραμπ στην προσπάθειά του να φτάσει στον Λευκό Οίκο.

Πρώην Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης στο Νέο Μεξικό εμφανίζεται, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, να διεκδικεί το 8% έως 10% του εκλογικού σώματος, κάτι που δεν έχει επιτύχει κανείς υποψήφιος τρίτου κόμματος εδώ και 20 χρόνια. Ο Τζόνσον εκμεταλλεύεται την αποδοκιμασία τόσο του Τραμπ όσο και της Κλίντον από μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος και την αυξημένη ζήτηση για μια «τρίτη λύση». Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 70% των ανθρώπων που σκέφτεται να τον ψηφίσει είναι κάτω των 50 ετών και το 60% είναι πολιτικά ανεξάρτητοι.

Προερχόμενος από την επιχειρηματική κοινότητα, ο Τζόνσον εμφανίζεται ως εναλλακτική λύση έναντι του Τραμπ προτείνοντας λιγότερο κράτος, κατάργηση του φόρου εισοδήματος και αυστηρή εξισορρόπηση του προϋπολογισμού. Περισσότερο δημοφιλείς από τον ριζοσπαστικό οικονομικό φιλελευθερισμό του είναι οι τολμηρές θέσεις του στα κοινωνικά ζητήματα: ο φιλελεύθερος υποψήφιος τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση και υποστηρίζει τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας. Απορρίπτει κατηγορηματικά τις σκληρές θέσεις του Τραμπ έναντι των μεταναστών, όπως την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, και υποστηρίζει τη διευκόλυνση της νόμιμης εισόδου μεταναστών από την αμερικανική κυβέρνηση.

 

Facebook Comments