Περισσότεροι από 500.000 τραπεζικοί υπάλληλοι ξεκίνησαν απεργία επ αόριστον σε όλη τη Βραζιλία, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς, σύμφωνα με το συνδικάτο τους, μετά από πέντε γύρους άκαρπων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Η χώρα βρίσκεται σε κρίση, αλλά όχι ο τομέας των τραπεζών, ο οποίος συνεχίζει να καταγράφει κέρδη. Ελπίζουμε ότι θα ξαναρχίσουμε διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό εξαρτάται τώρα από την Εθνική Ομοσπονδία Τραπεζών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος Τύπου του συνδικάτου των τραπεζικών Contraf, που ανήκει στην Ενιαία Συνομοσπονδία Εργαζομένων (CUT). Πρόσθεσε ότι στην κινητοποίηση συμμετέχουν υπάλληλοι τόσο ιδιωτικών, όσο και των δημόσιων τραπεζών, οι οποίες έμειναν όλες κλειστές την Τρίτη.

Οι Βραζιλιάνοι πάντως μπορούν να βασίζονται στα ATM και να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους μέσω του Διαδικτύου ή στα ταχυδρομεία.

Τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους τραπεζικούς υπαλλήλους ζητούν αυξήσεις μισθών κατά 14,78% για να αντισταθμιστεί ο πληθωρισμός 9,57% των τελευταίων δώδεκα μηνών και να υπάρξει πραγματική αύξηση 5%.

Ταυτόχρονα ζητούν αύξηση του βασικού μισθού από τα 1.800 ρεάις (498 ευρώ) στα 3.940 ρεάις (1.090 ευρώ) και να δικαιούνται επιδόματα περισσότεροι εργαζόμενοι.

Οι διοικήσεις των τραπεζών προσφέρουν μόνο μια αύξηση μισθών 6,5% και πριμ 3.000 ρεάις (830 ευρώ), πρόταση που τα συνδικάτα απορρίπτουν.
 

Facebook Comments