Ο κορυφαίος Έλληνας κιθαρίστας Παναγιώτης Μάργαρης, έχοντας στο ενεργητικό του 14 προσωπικούς δίσκους, πολλά μουσικά βραβεία και περισσότερες από 1.500 συναυλίες, θα μας ταξιδέψει στους μαγικούς ήχους της κλασικής κιθάρας στις 21 Σεπτεμβρίου στο ανοιχτό θέατρο Άλσους Ηλιούπολης “Δημήτρης Κιντής”, και ώρα 21:00. Ο καταξιωμένος δεξιοτέχνης της κιθάρας, λίγο πριν τη συναυλία του στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη, μιλά αποκλειστικά στο marketnews,gr για το «πάθος, αγάπη και έρωτά του», τη μουσική, τα ηχοχρώματα και τους ηλεκτρισμούς της, καθώς επίσης και για τον δάσκαλο και συνεργάτη του, Νότη Μαυρουδή. Ο Παναγιώτης Μάργαρης μας εκμυστηρεύεται πως οι ήχοι και οι νότες τον περιτριγυρίζουν ακόμη και όταν ξαπλώνει για να κοιμηθεί, ενώ, τέλος, μας αποκαλύπτει τα μελλοντικά του σχέδια για μια «πολύ έντονη καλλιτεχνικά περίοδο»…

Αυτόν το μήνα πραγματοποιείται μια σειρά από συναυλίες σας στην Αθήνα. Μιλήστε μου γι αυτές. Τι θα περιλαμβάνουν;

Σήμερα, Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστώ στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη και την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στο ανοιχτό θέατρο Άλσους Ηλιούπολης “Δημήτρης Κιντής”, κλείνοντας έτσι την καλοκαιρινή μου περιοδεία. Ταξίδεψα φέτος σε πολλά και όμορφα θέατρα της Ελλάδας και ο κόσμος αγκάλιασε με μεγάλη αγάπη τις εμφανίσεις μου. Στις δύο αυτές συναυλίες του Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσω κυρίως κομμάτια από τις δισκογραφικές μου δουλειές “Rock Of My Soul” και “Με τη μαγεία της κιθάρας”, δικές μου συνθέσεις, καθώς και τραγούδια σημαντικών Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Κύριε Μάργαρη είστε ένας δεξιοτέχνης της κιθάρας με ιδιαίτερο στυλ και ανατρεπτικές νότες. Πότε ανακαλύψατε την αγάπη σας προς το όργανο αυτό;

Ξεκίνησα σπουδές κιθάρας όταν ήμουν 13 ετών, όμως η στιγμή οπότε κατάλαβα ότι θέλω να αφιερώσω τη ζωή μου στη μουσική ήρθε στα 18 μου. Όταν τελείωσα το Λύκειο και έχοντας πια περισσότερο χρόνο για μελέτη, άρχισα να ανακαλύπτω την μαγεία της κιθάρας και της μουσικής. Ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό να ασχοληθώ με κάτι διαφορετικό επαγγελματικά.

Βιοπορισμός, πάθος, έρωτας; Ποιο χαρακτηρίζει τη σχέση σας με τη μουσική;

Πάθος, αγάπη, έρωτας. Αισθάνομαι πολύ ευλογημένος και τυχερός άνθρωπος, διότι η δουλειά μου είναι ταυτόχρονα και η μεγάλη μου λατρεία. Ζω άνετα από το επάγγελμά μου και ταυτόχρονα παθιάζομαι και ηλεκτρίζομαι από αυτό. Η μουσική και η κλασική κιθάρα είναι τρόπος ζωής για εμένα.

Τι ρόλο παίζει ο ήχος στη ζωή ενός μουσικού και τι χώρο καταλαμβάνει στην ύπαρξή σας;

Τα ηχοχρώματα, οι μελωδίες, οι συγχορδίες και ο ρυθμός πλημμυρίζουν την ύπαρξη μου. Δε θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά, μιας και σε καθημερινή βάση ασχολούμαι με τη μουσική. Πολλές φορές σε βαθμό υπερβολικό, διότι σε περίοδο έντονης δημιουργικότητας σκέφτομαι ήχους και νότες ακόμα και όταν ξαπλώνω για να κοιμηθώ.

 Έχετε συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα της ελληνικής και ξένης μουσικής σκηνής, μεταξύ των οποίων και ο δάσκαλός σας Νότης Μαυρουδής. Τι είναι αυτό που έχει αφήσει το σημάδι του πάνω σας ;

Είναι ένας αξιόλογος κιθαριστής και τραγουδοποιός. Ακόμα πιο αξιόλογος ως καθηγητής! Με βοήθησε αφάνταστα ώστε να αποφύγω τις κακοτοπιές και τα λάθη στην εκμάθηση της τεχνικής. Μόνο και μόνο γι’αυτό του χρωστώ πολλά. Κι αυτό, διότι θα μπορούσα να είχα πέσει στα χέρια κάποιου άλλου δασκάλου, ο οποίος θα με οδηγούσε πιθανότατα στην απόλυτη καταστροφή. Όσον αφορά τη συνεργασία μας, ήταν πολύχρονη, με εκατοντάδες συναυλίες και 6 κοινές δισκογραφικές δουλειές. Ο κύκλος του κιθαριστικού ντουέτου με το Νότη Μαυρουδή έκλεισε για εμένα οριστικά το 2010. Από τότε έχω εξελιχθεί πολύ σε μουσικό επίπεδο και είμαι πιο ήρεμος κι ευτυχισμένος συγκριτικά με εκείνη την περίοδο.

Πρόσφατα, ο Λεωνίδας Καβάκος, διεθνούς φήμης κλασικός βιολιστής,  δήλωσε σε συνέντευξή του το εξής: “θεωρώ ότι η ψυχολογική επίδραση που έχει το κείμενο ενός δημοτικού τραγουδιού είναι μία ψυχολογική επίδραση ανάτασης, (ενώ) η ψυχολογική επίδραση που έχει το κείμενο ενός ρεμπέτικου τραγουδιού ή λαϊκού είναι μία ψυχολογική επίδραση απόλυτης παρακμής».  Τι έχετε να πείτε επ’ αυτού;

Καταρχήν θα ήθελα να τονίσω ότι ο Λεωνίδας Καβάκος είναι ο μοναδικός Έλληνας καλλιτέχνης, ο οποίος κάνει, πραγματικά, σπουδαία διεθνή καριέρα. Κοσμεί με την παρουσία του τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου και φυσικά τιμά, όσο ελάχιστοι, την Ελλάδα διεθνώς. Όσον αφορά τις δηλώσεις του, θα συμφωνήσω ότι η παραδοσιακή μουσική είναι πολύ σημαντική και επιδρά πολύ θετικά στην ψυχική ανάταση ενός ανθρώπου. Το ρεμπέτικο τραγούδι αφορά μια συγκεκριμένη εποχή, με συγκεκριμένες συνθήκες διαβίωσης και το σέβομαι,  χωρίς όμως να είναι μέσα στο ρεπερτόριο των ακουσμάτων μου. Το λαϊκό όμως τραγούδι θα το διαχωρίσω. Μεγάλης έμπνευσης λαϊκά τραγούδια έγραψαν πολύ σημαντικοί δημιουργοί όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Δήμος Μούτσης κ.τ.λ. Τα τραγούδια αυτά αφορούν το σήμερα και έχουν διαχρονική καλλιτεχνική αξία.

Μύθος ή πραγματικότητα το γεγονός ότι ο καλλιτέχνης λειτουργεί καλύτερα κάτω από δυσμενείς συνθήκες;

Απόλυτος μύθος, κατά τη γνώμη μου.  Προσωπικά, μόνο όταν αισθάνομαι καλά ψυχολογικά και είμαι ήρεμος λειτουργώ δημιουργικά. Τα πλέον μελαγχολικά κομμάτια τα έχω συνθέσει σε περιόδους ευτυχίας. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες πρέπει να καταθέτουμε τα όπλα. Αντιθέτως, σε τέτοιες στιγμές απαιτείται υπομονή και επιμονή.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μετά από τη συναυλία της 21ης Σεπτεμβρίου στην Ηλιούπολη, θα ξεκουραστώ για έναν μήνα. Έπειτα θα ξεκινήσει μια πολύ έντονη καλλιτεχνικά περίοδος, με πολλές συναυλίες και σημαντικές νέες συνεργασίες.

Info:

Τιμές εισιτηρίων:

Προπώληση: 10€

Άνεργοι, Φοιτητές, ΑΜΕΑ, Πολύτεκνοι: 10€

Γενική είσοδος: 12€

Προπώληση εισιτηρίων:

  • Ticket Services, Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Τηλεφωνικά: 210 7234567, Online: www.ticketservices.gr
  • Γραφεία Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ – ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, Νικομάχου 18, Ηλιούπολη
  • Βιβλιοπωλείο «Περί Βιβλίου», Ελ. Βενιζέλου 138, Ηλιούπολη

Facebook Comments