Σε δραστικές περικοπές 25.000 θέσεων εργασίας προχωρούν οι κορυφαίες κινεζικές τράπεζες, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής τους και της μείωσης δαπανών. Ειδικότερα, οι τέσσερις μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι ανέφεραν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 ο αριθμός των εργαζομένων τους μειώθηκε περισσότερο από ποτέ κατά τα τελευταία έξι έτη. Ενδεχομένως, όπως παρατηρούν αναλυτές, η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η απασχόληση έχει εξαντλήσει τα όριά της στους εν λόγω ομίλους, οι οποίοι είναι και οι μεγαλύτεροι διεθνώς.

Τους πρώτους έξι μήνες, οι Agricultural Bank of China, Industrial & Commercial Bank of China, China Construction Bank και Bank of China είχαν μείωση 1,5% στο προσωπικό τους, το οποίο φθάνει τα 1,62 εκατ. άτομα. Η Agricultural Bank, η μεγαλύτερη με κριτήριο τον αριθμό των υπαλλήλων της, απασχολεί σήμερα λιγότερο από 500.000 άτομα.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας στις κινεζικές τράπεζες δεν θεωρούνται κάτι ασυνήθιστο το πρώτο εξάμηνο του έτους, αν και η μείωση των 25.000 είναι και η μεγαλύτερη σε διάστημα τουλάχιστον εξαετίας. Αναλυτές της BOC International Holdings και της DBS Vickers Hong Kong επισημαίνουν ότι οι θεμελιώδεις μεταβολές στον τρόπο με τον οποίο πλέον διεκπεραιώνονται οι τραπεζικές υπηρεσίες λιγοστεύει τις πιθανότητες να αυξηθεί το προσωπικό. «Αλλωστε, θα πρέπει να αναφερθεί ότι επί σειρά ετών τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ακολουθούσαν πολιτική επέκτασης δραστηριοτήτων, οπότε άνοιγαν πληθώρα υποκαταστημάτων και τα στελέχωναν με υπαλλήλους», λέει ο Πόλαρ Ζανγκ, αναλυτής τραπεζικού κλάδου στην BOC International. «Προβλέπω δραστική μείωση προσωπικού, λόγω τεχνολογικών επιτευγμάτων και ελάττωσης κόστους».

Οι κολοσσοί του χρηματοπιστωτικού τομέα, από την Citigroup και την Bank of America μέχρι την Deutsche Bank και τη Societe General και HSBC, έχουν προβεί σε σημαντική ελάττωση προσωπικού και δαπανών, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης και εξυγίανσης δραστηριοτήτων μετά την κρίση. Παρότι οι κινεζικές τράπεζες απέφυγαν τα πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως οι δυτικοί όμιλοι, λόγω της μη συμμόρφωσής τους με διεθνείς διατάξεις, υφίστανται άλλου είδους πιέσεις. Αυτές έχουν να κάνουν τόσο με την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας όσο και με το διογκούμενο φορτίο των «κόκκινων» δανείων.

Οπως αναφέρει η αναλύτρια Σουζίν Τσεν της DBS Vickers Hong Kong, τα κινεζικά πιστωτικά ιδρύματα μειώνουν προσωπικό με το να μην αντικαθιστούν τους υπαλλήλους που αποχωρούν, ενώ πλέον είναι αναγκαίο να υιοθετήσουν την τεχνητή νοημοσύνη και τις διαδικτυακές συναλλαγές, κάτι που θα μειώσει και τις ανάγκες για προσλήψεις.

Facebook Comments