Το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης, ωστόσο δεν αναμένονται αποφάσεις, πέρα από την προτροπή προς την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη διαδικασία των προαπαιτούμενων, ώστε να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που θα οδηγήσει και στο θέμα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.

Το στίγμα των προθέσεων τους έδωσαν οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης και οι εταίροι προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Στη φάση που βρισκόμαστε πρέπει οι ελληνικές αρχές να επιταχύνουν, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, να βιαστούμε διότι υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέϊσελμπλουμ, ο οποίος αναγνώρισε πάντως ότι το χρονοδιάγραμμα που καθορίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι σχετικά με την υλοποίηση του τρίτου προγράμματος δεν ήταν απόλυτα ρεαλιστικό.

Ερωτηθείς σχετικά me το θέμα της δικαστικής δίωξης του πρώην επικεφαλής της Eurostat, απάντησε ότι πρόκειται για μια υπόθεση ατυχή, που βρίσκεται τώρα στα δικαστήρια, οπότε πρέπει να περιμένουμε.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης των προαπαιτούμενων ώστε να εκταμιευθεί η δόση. «Υπάρχει χρόνος ακόμη για την Ελλάδα», συνέχισε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το επόμενο διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση θα διεκπεραιώσει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Eurogroup.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση την απόφαση του Εurogroup, του περασμένου Μαΐου, η κυβέρνηση θα έπρεπε να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ωστόσο έχει ζητήσει μια μικρή παράταση μέχρι τέλος του μήνα.

Facebook Comments