Ο Σεπτέμβριος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μήνες, μέχρι και το τέλος του 2016 καθώς αναμένουμε δυο πολύ σημαντικές συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών, της BoJ και της Fed. Και σα να μην έφτανε αυτό και οι δυο τράπεζες συνεδριάζουν ακριβώς την ίδια ημέρα. Πρώτη η BoJ φυσικά και θα ακολουθήσει και η Fed. Φυσικά πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να μετουσιωθεί σε μια εξαιρετική ευκαιρία για το USDJPY. 

Από τη μια, η BoJ έχει ήδη ξεκινήσει μια επιθετική ρητορική σχετικά με νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, με καθημερινές δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων της BoJ, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού Abe καθώς και συμβούλων του. Σήμερα το πρωί, υπήρξε και συνάντηση μεταξύ Abe και Kuroda, με τον δεύτερο να δηλώνει ότι δεν του υποδείχθηκαν κατευθύνσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική. Πριν από λίγο, ο σύμβουλος του Abe, τόνισε ότι στηρίζει το σενάριο και νέας νομισματικής χαλάρωσης αυτό το μήνα. Από το στρατόπεδο της BoJ, είναι φανερό ότι προετοιμάζουν το έδαφος σε μια νέα προσπάθεια να υποτιμηθεί το JPY. 

Από τη Fed θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η πορεία του USD. Η αγορά αποτιμά μια αύξηση επιτοκίων λιγότερο από 20% αλλά οι επενδυτικές τράπεζες έχουν διαφορετική άποψη. Εφόσον υπάρξει αύξηση επιτοκίων από τη Fed, η ισοτιμία USDJPY θα απογειωθεί. Αν τώρα έχει προηγηθεί και η BoJ, τότε η 21η Σεπτεμβρίου θα έχει μεγάλες συγκινήσεις.

Τα σενάρια. 

BoJ και Fed, κρατούν στάση αναμονής (Πιθανότητα 35%): Αν οι διεθνείς εξελίξεις δεν παρουσιάσουν κάποια ραγδαία επιδείνωση, είναι πιθανό να μην υπάρξει κάποια κίνηση από τις δυο κεντρικές τράπεζες με στόχο να μην υπάρξει αύξηση του volatility ενόψει των αμερικανικών εκλογών.

Η BoJ προχωρά σε νέα μέτρα, η Fed παραμένει “on hold” (Πιθανότητα 55%): Θεωρούμε ότι η Fed δε θα επιχειρήσει να αυξήσει τα επιτόκια προεκλογικά και ιδιαίτερα καθώς η μάχη είναι σώμα με σώμα. Επιπλέον, τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία είναι χειρότερα από τα αντίστοιχα στην προηγούμενη συνεδρίαση της Fed και καθώς ισχύει το “data dependent” είναι δύσκολο να υπάρξει αύξηση επιτοκίων. Επιπλέον, ποτέ δεν έχει υπάρξει αύξηση επιτοκίων όταν οι πιθανότητες μέσω των futures είναι μικρότερες από 70%

Fed και BoJ πυροδοτούν ταυτόχρονα (Πιθανότητα 10%):Πρόκειται για έκπληξη μεγατόνων. Αν αυτό συμβεί, η μέρα θα κλείσει με το USDJPY να έχει πραγματοποιήσει άλμα τουλάχιστον 500 pips. 

Όπως γίνεται φανερό και από τα παραπάνω, κάθε σενάριο προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για την ισοτιμία. Ανάλογα με τις εκτιμήσεις και με τα στοιχεία που θα έχουμε μέχρι και λίγες ημέρες πριν, θα τοποθετηθούμε κατάλληλα.

Facebook Comments