Προσπάθεια μεταστροφής του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί προσπάθησε να κάνει ο κ. Τσίπρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ. Ο Πρωθυπουργός είχεως «βαρύ πυροβολικό» της ομιλίας του τη διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και την είσπραξη των 246 εκατομμυρίων ευρώ, που όπως είπε θα διατεθούν στο κοινωνικό κράτος. Παράλληλα επιχείρησε να εμφανιστεί ως πολέμιος της διαπλοκής.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του κ. Τσίπρα επικεντρώθηκε και στην προσπάθεια να μην φανεί ανακόλουθος παλαιότερων λόγων και σημερινών πράξεων, χρησιμοποιώντας εξαγγελίες του 2015 και όχι τα όσα είχε πει στην ΔΕΘ του 2014, όταν και είχε αναγγείλει την ανατροπή των μνημονίων, την καταργηση του ΕΝΦΙΑ, την επαναφορά της 13ης σύνταξης και του κατώτατου μισθού. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε φέτος για τον ΕΝΦΙΑ, όταν αορίστως ανέφερε πως θα καταργηθεί ενώ από το 2017 θα υπάρξει διεύρυνση των απαλλαγών.

Κάνοντας επίθεση εκ νέου στα ΜΜΕ είπε πως η χώρα παράγει θετικές ειδήσεις και  η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις σχολιάζοντας την Σύνοδο ευρωμεσογειακών χωρών. Τέλος είπε πως θα κάνει τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου στη ΔΕΘ κάθε χρόνο μέχρι το 2019, ενώ σημείωσε πως το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί πως το παρών στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα έδωσαν το παρών τόσο ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της ομιλίας του στους παραγωγικούς φορείς στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο:

«Η οικονομία αλλάζει πρόσημο»

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας για την πορεία της οικονομίας, καθώς όπως είπε είναι σε σημείο που αλλάζει καμπή. Χαρακτηριστικά τόνισε πως «Εγώ θα σας πω ότι η ΔΕΘ φέτος διεξάγεται στη στιγμή της καμπής. Διότι βρισκόμαστε ακριβώς σε εκείνο το σημείο όπου η οικονομία μας αλλάζει πρόσημο και από το μείον της επταετούς ύφεσης γυρνάμε στο θετικό πρόσημο της ανάπτυξης. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαίο να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε μια Ελλάδα που θα αφήσει πίσω της τα καταστροφικά λάθη του παρελθόντος».
Για να γίνει αυτό ο κ. Τσίπρας είπε πως πρέπει να αλλάξει νοοτροπία. «Θα έλεγα ότι σε αυτό το στόχο θα φτάσουμε μόνο αν εμείς αλλάξουμε τρόπο σκέψης και στρατηγική. Αν σταματήσουμε να έχουμε το μυαλό μας μόνο στα δημόσια οικονομικά και στραφούμε στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας»

«Η Eλλάδα πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις»

O κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ευρωμεσογειακή Σύνοδο για την οποία είπε πως η Ελλάδα αποδεικνύει πως γίνεται πρωταγωνιστής των εξελίξεων. «Η 1η Ευρωμεσογειακή σύνοδος που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα αποδεικνύει ακριβώς αυτή την αλλαγή που συντελείται.Η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα – παρίας.
Μετασχηματίζεται σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη»

«Κάναμε σκληρή διαπραγμάτευση και βγάλαμε την θηλιά από το λαιμό μας»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην διαπραγμάτευση λέγοντας πως ήταν πετυχημένη καθώς «μετά από σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε να βγάλουμε αυτή τη θηλιά από το λαιμό της χώρας. Οι στόχοι για τα πλεονάσματα που προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι πλέον πολύ χαμηλότεροι. Δόθηκε μια ανάσα για την κοινωνία και την οικονομία. Και αυτό δεν είναι εκτίμηση, είναι δεδομένο. Διότι το 2015 δεσμευτήκαμε για στόχο -0,25% και καταφέραμε να κλείσουμε στο +0,7%. Και το 2016 θα συνεχίσουμε να υπεραποδίδουμε. Σταματήσαμε τον οικονομικό και κοινωνικό παραλογισμό» κατέληξε

«Μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο πρωτογενές πλεόνασμα λέγοντας πως «στόχος είναι η μείωση του στο 2,5% το 2019 και στο 2% το 2020»

«Πρωτοβουλίες για ανάπτυξη»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση του για ανάπτυξη. «Συγκεντρώνουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προωθούμε τη δημιουργία ενός Αναπτυξιακού Ταμείου για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, την ενίσχυση του δανεισμού προς τις ΜμΕ και τη συμμετοχή στην ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου.Αξιοποιούμε το πακέτο Γιούνκερ και αυξάνουμε τις δημόσιες επενδύσεις για 2η συνεχόμενη χρονιά στο μεγαλύτερο επίπεδό τους από την αρχή της κρίσης.Με το νέο αναπτυξιακό νόμο, δίνουμε έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για πρώτη φορά οι ενισχύσεις παρέχονται κυρίως μέσω φοροαπαλλαγών που συνδέονται με την απόδοση.

«Φεύγουμε από το πρόγραμμα»
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα «καθώς θα έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε σταθερούς και βιώσιμους  ρυθμούς ανάπτυξης»

«Διεύρυνση πλαστικού χρηματος»

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πως «άμεσα λοιπόν προχωράμε στην ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών. Γιατί η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι κομβικής σημασίας βήμα όχι μόνο για τη διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων, αλλά και για τον αγώνα για την αύξηση της εισπραξιμότητας και την πάταξη της φοροδιαφυγής που πληγώνει τη χώρα.

«Μείωση ΕΝΦΙΑ»

Για τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Τσίπρας είπε πως πρέπει «να αντικατασταθεί δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο. Σε πρώτη φάση, όμως, μέςα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα»

«Τα 246 εκατομμύρια ευρώ από τις τηλεοπτικές άδεις θα πάνε στο κοινωνικό κράτος»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών αδειών υπερασπιζόμενος την διαδικασία η οποία όπως είπε «διεξήχθη με τρόπο απολύτως διαφανή, αμερόληπτο και επωφελή για το δημόσιο συμφέρον». Αναφέρθηκε δε και στα 246 εκατομμύρια ευρώ λέγοντας πως: «Τα 246 εκατομμύρια που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία είναι ένα επιπλέον έσοδο για τη χρηματοδότηση των αναγκών του κοινωνικού κράτους. Ένα έσοδο που οι κυβερνήσεις της διαπλοκής όλα τα προηγούμενα χρόνια στερούσαν από τον ελληνικό λαό».

Facebook Comments