Το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων για ακόμη μία φορά τον επόμενο μήνα, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Με αυτή την προσδοκία, στην έδρα του Ταμείου αναμένεται υψηλόβαθμη ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας επεξεργάζεται εδώ και μήνες τις προτάσεις του για τη βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο περιμένει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για να τις παρουσιάσει. Εφόσον αυτή έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, τότε θα μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση επί των συγκεκριμένων προτάσεων. Το προσωπικό του ΔΝΤ επίσης θα έχει μια καλύτερη εικόνα για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς μόλις θα έχει ολοκληρώσει τη δική του ετήσια αξιολόγηση, στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του.

Αβεβαιότητα

Επί του παρόντος, υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδος, η οποία ερμηνεύεται κατά το δοκούν από τους εμπλεκομένους. Για την πλευρά των Ευρωπαίων που δεν θέλουν να ανοίξουν ζήτημα μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, η αβεβαιότητα για την οικονομία αλλά και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή αξιολογείται ως λόγος καθυστέρησης μιας ουσιαστικότερης ελάφρυνσης, μέχρις ότου σταθεροποιηθούν τα στοιχεία.

Αντίθετα, το δημοψήφισμα υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία θεωρούνται από την αμερικανική κυβέρνηση παράγοντες αστάθειας, οι οποίοι υπαγορεύουν την επίσπευση μιας αξιόλογης ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να προλάβουν περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.

Μεταξύ των δύο πλευρών, το ΔΝΤ επιχειρεί να εξετάσει το ζήτημα όχι με πολιτικά, αλλά με στενά οικονομικά κριτήρια. Δεν είναι τυχαίο ότι αποφάσισε να πραγματοποιήσει σε αυτή τη συγκυρία την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του. Είναι μια ευκαιρία να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις, πάνω στις οποίες θα στηρίξει τις προβλέψεις του για την πορεία των εσόδων, της ανάπτυξης, και άρα και των δημοσιονομικών εξελίξεων. Και με επικαιροποιημένα στοιχεία, θα διεξαγάγει την άσκηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πάνω στην οποία θα βασίσει τις θέσεις του για την ελάφρυνσή του.

Ο συνεργάτης του American Enterprise Institute Ντέσμοντ Λάκμαν εκτιμά από την πλευρά του ότι η αξιολόγηση στο πλαίσιο του άρθρου 4 είναι πλέον απαραίτητη, τώρα που το πρόγραμμα της Ελλάδας με το ΔΝΤ έχει λήξει. Ο ίδιος, ωστόσο, εκτιμά ότι οι πιθανότητες της συμμετοχής του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα είναι μικρές. Οπως το θέτει, «οι προοπτικές δεν φαίνονται καλές καθώς οι δύο προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ για την ανανέωση της συμμετοχής του δεν είναι πιθανόν να ικανοποιηθούν: Πρώτον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να λαμβάνει πιο σοβαρά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις απ’ ό,τι στο παρελθόν. Δεύτερον, με το πολιτικό άστρο της κυρίας Μέρκελ να ξεθωριάζει, δεν φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας θα προχωρήσουν στο είδος της σύντομης μείωσης του χρέους που ζητεί το ΔΝΤ».

Στήριξη

Οσο για την υπόθεση της παραπομπής του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, στέλεχος του ΔΝΤ εκτιμά ότι η στήριξη που έλαβε από τον διεθνή οργανισμό για τα πεπραγμένα του μπορεί να καθυστέρησε, αλλά ήταν ξεκάθαρη. Ο κ. Γεωργίου ήταν αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος στατιστικής του ΔΝΤ προτού αποδεχθεί την πρόσκληση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να αναλάβει την απαξιωμένη ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο του 2010.

Την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε ότι ο κ. Γεωργίου, αν και είχε υποβάλει την παραίτησή του πριν από την πρόσληψή του στην ΕΛΣΤΑΤ, έλαβε άδεια άνευ αποδοχών μέχρι αυτή να τεθεί σε ισχύ στις 10 Νοεμβρίου του 2010, περίπου τρεις μήνες μετά. Οι κανονισμοί της ΕΛΣΤΑΤ προβλέπουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, και είναι ένα ερώτημα αν η άδεια άνευ αποδοχών, την οποία έλαβε κατόπιν συνεννόησης με τον σύμβουλο για θέματα ηθικής τάξης του ΔΝΤ, τους παραβιάζει. Πάντως, το ΔΝΤ τόνισε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο κ. Γεωργίου δεν ανέλαβε οποιοδήποτε έργο για λογαριασμό του διεθνούς 

Facebook Comments