Έχουμε αγγίξει ένα μάξιμουμ επίπεδο αισιοδοξίας πλέον και αυτό αποτελεί άσχημα νέα τόσο για τις αμερικάνικες όσο και για τις διεθνείς αγορές, όπως σημειώνει η Goldman Sachs σε νέο της note.

Η ηρεμία που χαρακτήρισε τα χρηματιστήρια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώθησε τον ενθουσιασμό των επενδυτών σε υπερβολικά αυξημένα επίπεδα, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, κάτι που στρώνει ένα πολύ ανώμαλο έδαφος για τις αγορές προσεχώς.

Όπως προσθέτει,  ο δείκτης επενδυτικού κλίματος αγγίζει το 100, επίπεδο που αποτυπώνει μια ακραία bullish προσέγγιση και που υποδηλώνει ότι δείκτης S&P 500 θα μειωθεί κατά 2% στο επόμενο διάστημα μόνο από αυτό τον λόγο.

Στις 28 Ιουνίου, λίγες μέρες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, αυτός ο δείκτης υποδήλωνε ότι οι τοποθετήσεις των επενδυτών στην αγορά έδειχναν εξαιρετικά απαισιόδοξη στάση, δίνοντας έτσι ένα buy σήμα για το ράλι που τελικά ήρθε.

Σύμφωνα με την Goldman, το επόμενο διάστημα είναι γεμάτο κινδύνους. Η αβεβαιότητα που περιβάλλει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να χτυπήσει τις μετοχές. Οι δημοσκοπήσεις κατά τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν ότι το προβάδισμα της Hilary Clinton έναντι του Donald Trump έχει στενέψει σημαντικά.

Τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες ότι τα κέρδη των εισηγμένων δεν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες των αναλυτών, πράγμα που θα σήμαινε περαιτέρω άσχημα νέα για τις μετοχές.

Παράλληλα, οι προοπτικές για τις μετοχές κυριαρχούνται από τέσσερις παράγοντες, σύμφωνα με GS: αργή ανάπτυξη, η αύξηση των κερδών ανά μετοχή, αυξημένες αποτιμήσεις, και λίγοι αγοραστές για τις μετοχές των ΗΠΑ.
Αυτό οδηγεί την αμερικάνικη τράπεζα να τοποθετήσει την εκτίμησή της για το επίπεδο του S&P 500 στο τέλος του έτους στις 2.100 μονάδες και στις 2.200 μονάδες το 2017.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments