Στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής αλλά και στις δηλώσεις-υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, αναφέρεται η Citigroup σε σημερινό της note.

Όπως σημειώνει, το Eurogroup είπε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της και ότι “υπήρξε μια γενική αίσθηση ότι δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο”, όπως δήλωσε και ο Dijsselbloem.

Τα 15 μέτρα, όπως τονίζει η Citi, περιλαμβάνουν ιδιωτικοποιήσεις, τη μεταρρύθμιση του τομέα της ενέργειας, την διακυβέρνηση των τραπεζών και την ίδρυση του οργανισμού εσόδων, και απαιτούνται για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ της υπο-δόσης που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Όπως τονίζει, το Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι “πιο κοντά από ποτέ” στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές για την ελάφρυνση του ελληνική χρέους και ότι αυτή η συμφωνία έχει καθυστερήσειλόγω της ρήξης μεταξύ του ΔΝΤ και της Ε.Ε, η οποία “δημιουργεί καθυστερήσεις στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών”.

Η διαμάχη, όπως είπε, εμποδίζει επίσης και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που θα έπρεπε να είχε ήδη συμβεί.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 (επί του παρόντος 3,5% του ΑΕΠ) στο 2% από 3,5% ενώ απέκλισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τονίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και όχι εκλογές”.

Όπως σχολιάζει η Citi, οι διαπραγματεύσεις γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα συνεχιστούν και μαζί με αυτές θα επιστρέψουν και οι διαμάχες μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.

Όπως τονίζει, αντίθετα με ότι δηλώνει ο κ. Τσίπρας, είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει σύντομα συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.Αυτό, όπως προειδοποιεί, συνεπάγεται και με μεγάλη καθυστέρηση στην απόφαση σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως την περασμένη εβδομάδα η Citi είχε προειδοποιήσει ότι η ένταξη στο QE απαιτεί να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση καθώς και να έχει υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, έτσι ώστε η ΕΚΤ να είναι σε θέση να αξιολογήσει θετικά τη βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα. Όλα αυτά, σύμφωνα με την Citi, δεν θα συμβούν σύντομα, και, ενδεχομένως, ούτε καν το 2017.

 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments