Η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) θα εξακολουθήσει να μετέχει ενεργά στις διαδικασίες αναδιάταξης του πιστωτικού συστήματος που θα έχουν συνέχεια και τα επόμενα χρόνια, όπως διεμήνυσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, εκτιμώντας πως το εγχώριο πιστωτικό σύστημα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει ανταγωνιστικό.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της Εθνικής Τράπεζας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και σαφώς το πρώτο τρίμηνο του 2013, καταγράφεται σημαντική μείωση των νέων επισφαλειών για την ΕΤΕ στην Ελλάδα, σε σχέση με αυτές κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2012. Η ιδιαίτερα θετική αυτή τάση συνεχίζεται και κατά το δεύετρο τρίμηνο του 2013.

«Η ορατή βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η αναγνώριση της προόδου, που έχει επιτύχει η Ελλάδα στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εξομαλύνει σταδιακά τις συνθήκες λειτουργίας της Τράπεζας», σημείωσε και συμπλήρωσε πως οι θετικές ενδείξεις ήδη καταγράφονται στην επιστροφή ιδιωτικών καταθέσεων ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, αλλά και στην ανακοπή του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών.

Ο κ. Τουρκολιάς ανεγνώρισε, μάλιστα, την ως αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης της Τράπεζας «ένα μεγαλειώδες σε μέγεθος και σημασία εγχείρημα, ιστορικής σημασίας» που συνοδεύεται από πρόσθετες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης. «Ορισμένες από τις ενέργειες αυτές έχουν ολοκληρωθεί, όπως η επαναγορά υβριδικών τίτλων και η πρόταση επαναγοράς των προνομιούχων μετοχών στις ΗΠΑ», προσέθεσε επίσης ο κ.Τουρκολιάς.

Τέλος, ο κ. Τουρκολιάς επεσήαμνε πως σταδιακά αλλά σταθερά, απορροφώνται όλες οι αρνητικές επενέργειες από τη ζημία που προκλήθηκε στην Εθνική, αλλά και στις άλλες τράπεζες, από το γνωστό PSI, όπως επίσης και ο αρνητικός αντίκτυπος στην Εθνική από τη δημοσιονομική κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

«Τα περισσότερα προβλήματα είναι πίσω, όχι γιατί έχουν αγνοηθεί αλλά γιατί έχουν αντιμετωπιστεί με προοπτική ευνοϊκής εξέλιξης», επισήμανε προς τους μετόχους της Τράπεζας ο κ.Τουρκολιάς.

Γ. Ζανιάς: Η ταχεία ανάπτυξη δεν συνάδει με περισσότερους φόρους και μικρότερα εισοδήματα

Τη θέση πως η γρήγορη ανάπτυξη δεν συνάδει με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα αύξησης φόρων ή μείωσης εισοδημάτων, προέβαλε ο προεδρος της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), κ. Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση των μετοχών της τράπεζας.

Ο κ. Ζανιάς, στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως το τελευταίο κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να καλυφθεί μέσω της ανάπτυξης και διαρθρωτικών μέτρων, τα οποία και αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των δημοσίων πόρων.

Όπως είπε, ο πρόεδρος της Τράπεζας, η χρηματοδότηση της οικονομίας δεν γίνεται με τον όγκο της χρηματοδότησης, αλλά και με τα απαραίτητα επιτόκια, με τα οποία ειναι συμβατή μια γρήγορη ανάπτυξη. Αυτό, όπως επεξήγησε ο ίδιος, οφείλεται, κατα ένα μέρος μόνο, στο ότι τώρα αποκτούν οι τράπεζες τα κεφάλαια, αλλά και τις δομές για μια σημαντική βελτίωση στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Facebook Comments