Με 150 εκατ. ευρώ θα συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο σχήμα που θα χρηματοδοτήσει την επένδυση της κοινοπραξίας Fraport – Ομίλου Κοπελούζου στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια,συνολικού ύψους 1,63 δισ. ευρώ (1,23 δισ. για την παραχώρηση και περί τα 400 εκατ. ευρώ επενδύσεις για τα πρώτα χρόνια).

Η διοίκηση της EBRD πρόκειται να εξετάσει τη χρηματοδότηση του έργου στις 16 Νοεμβρίου.

Από τα επίσημα έγγραφα της τράπεζας προκύπτει πως εξετάζει δύο πακέτα χρηματοδότησης: Ενα για την πρώτη συστάδα περιφερειακών αεροδρομίων, ύψους 90 εκατ. (συνολική επένδυση 820 εκατ.) και ένα 60 εκατ. για τη δεύτερη συστάδα αεροδρομίων που παραχωρούνται στο σχήμα (συνολική επένδυση 813 εκατ. ευρώ).

Η σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στο σχήμα υπό τη Fraport εγκρίθηκε στα τέλη Μαΐου, αλλά η ολοκλήρωση της συμφωνίας προϋποθέτει σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), οι εργαζόμενοι της οποίας αντιδρούν στην παραχώρηση.

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης είχε υποστηρίξει πάντως προ ημερών πως μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Οι Γερμανοί, πέραν της χρηματοδότησης από την EBRD, προωθούν την ένταξη της επένδυσης στο «πακέτο Γιούνκερ».

Facebook Comments