Έληξε τελικά το πολύμηνο σίριαλ με τις τηλεοπτικές άδειες και το “τσάκισμα” της διαπλοκής από την κυβέρνηση. Μονοπώλησε την επικαιρότητα ο περιβόητος διαγωνισμός-παρωδία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες με τους εσώκλειστους εκπροσώπους των επίδοξων καναλαρχών να κοιμούνται σε ράντζα και μην μπορούν να βγουν από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης ούτε για να δουν τα παιδιά τους, έτσι για να δοθεί η εντύπωση στο λαό ότι η κυβέρνηση τους κρατάει έγκλειστους και τους… βασανίζει. Πρωτοφανείς διαδικασίες και πολιτικά show για φθηνό εντυπωσιασμό, που δεν έχουν προηγούμενο σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Τελικά οι σχεδιασμοί του υπερυπουργού κ.Παππά υλοποιήθηκαν και τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας μειώθηκαν σε τέσσερα. Έτσι χτυπήθηκε η διαπλοκή; Ασφαλώς όχι. Ο στόχος της κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρος από την αρχή: Επεδίωκε και επιδιώκει να χτίσει τη δική της διαπλοκή διαμορφώνοντας ένα μικρότερο και πιο εύκολα ελεγχόμενο μιντιακό σύστημα στη χώρα. 

Είναι κακό να μπει τάξη στο χώρο των ΜΜΕ και των τηλεοπτικών σταθμών; Ασφαλώς όχι μόνο δεν είναι κακό αλλά είναι απαραίτητο. Όπως επίσης απαραίτητο είναι να πληρώσουν οι καναλάρχες – που δεν έχουν πληρώσει- τις άδειες που κατέχουν. Είναι άλλο όμως η εξυγίανση και το νοικοκύρεμα στο χώρο των καναλιών και άλλο το κλείσιμο των περισσοτέρων ιδιωτικών σταθμών. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με νοικοκύρεμα αλλά με μια απολυταρχική κυβερνητική πρακτική που με ωμή αντιθεσμική παρέμβαση στο χώρο των ΜΜΕ μετέτρεψε ένα θέμα όπως η αδειοδότηση των καναλιών από καθαρά τεχνικό σε πολιτικό για λόγους αφενός εντυπωσιασμού όπως προαναφέραμε αλλά και για λόγους πρακτικούς που θα αναλυθούν παρακάτω. Δεν θα ήταν προτιμότερο να παραμείνουν ανοιχτοί όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί και όσοι εξ αυτών έχουν οφειλές στο κράτος να κληθούν να τις εξοφλήσουν; Έτσι και το κράτος σε εισέπραττε πολλά εκατομμύρια, και τα κανάλια θα συνέχιζαν να υπάρχουν δίνοντας ΦΠΑ, εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά κυρίως θέσεις εργασίας σε εκατοντάδες οικογένειες που τώρα θα μείνουν στο δρόμο. 

Τί σχέση έχουν λοιπόν οι οφειλές των καναλαρχών στο κράτος με τον περιορισμό των αδειών σε τέσσερις;  Κερδίζει περισσότερα το κράτος τώρα που θα χάσει φορολογικά έσοδα από τόσους τηλεοπτικούς σταθμούς, ενδεχομένως να χάσει και αυτά που του χρωστάνε και θα στείλει στην ανεργία τόσες εκατοντάδες οικογένειες; Ο κ.Τσίπρας κομπάζει για τα 246 εκατομμύρια που θα εισπράξει το κράτος από τις τέσσερις άδειες λέγοντας μάλιστα με τον αστείρευτο λαϊκισμό που συνοδεύει κάθε λόγο και πράξη του ότι αυτά τα χρήματα “θα δοθούν όλα στην κοινωνία”! Δηλαδή θα γίνουν επιδόματα και κάρτες σίτισης! Το όραμα της Αριστεράς για την χώρα. Δεν θέλουν ανάπτυξη, επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Θέλουν τους πολίτες άνεργους να επαιτούν για μια κάρτα σίτισης προκειμένου να επιβιώσουν. Η Αριστερά δεν πολεμά την φτώχεια αλλά την συντηρεί. Γιατί χωρίς την φτώχεια δεν έχει πολιτικό αφήγημα, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Το ίδιο έκαναν και κάνουν όλα τα κομουνιστικά καθεστώτα στον κόσμο, το ίδιο κάνουν τώρα και οι εδώ θαυμαστές τους. Συντηρούν τη φτώχεια, προσπαθούν να την εξαπλώσουν ώστε να έχουν μόνιμο ακροατήριο και εκλογική πελατεία.

Το show λοιπόν με τις τηλεοπτικές άδειες τελείωσε αλλά ο πραγματικός νικητής θα φανεί στο τέλος. Η κυβέρνηση κραυγάζει ότι εξοβέλισε από τον τόπο την διαπλοκή. Ασφαλώς, τώρα δεν έχουν κανάλι οι “μεγαλοεργολάβοι” αλλά άνθρωποι έντιμοι, καθαροί και της… Εκκλησίας. Άνθρωποι σαν τον κ.Καλογρίτσα τον οποίο Υπουργός της κυβέρνησης κατηγορούσε μέχρι χθες για “μαύρα λεφτά” και “εκβιασμούς μέσω site”. Όμορφος ο κόσμος της Αριστεράς, αγγελικά πλασμένος. Μόνο που η νέα διαπλοκή που χτίζεται αυτή τη στιγμή στον τόπο θα είναι πιο ισχυρή και πιο άκαμπτη από ποτέ. Το σκληρό “τζογάρισμα” των αδειών και το μιντιακό ολιγοπώλιο που κατασκευάζει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι η πραγματική διαπλοκή και ο ορισμός της αφού τα τέσσερα αυτά μεγάλα κανάλια που θα μείνουν θα είναι πανίσχυρα σε αντίθεση με πριν και η επιρροή που θα ασκούν τόσο στην εξουσία όσο και στην κοινή γνώμη θα είναι πλέον τεράστια όπως και η δυνατότητα να ελέγχουν πλέον το ποιος και τι θα ακούγεται. Η πολυφωνία είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Αμφιβάλλει κανείς ότι ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος αλλά και η ελληνική κοινή γνώμη θα είναι όμηροι των τεσσάρων αυτών μιντιακών κολοσσών που θα δημιουργηθούν; Ποιος ωφελείται και ποιος πλήττεται λοιπόν από την κατασκευή αυτού του ολιγοπωλίου στην ενημέρωση;

Ωστόσο, μ αυτά και μαυτά, ο κ.Τσίπρας κατάφερε να δώσει άλλη μια επιτυχημένη πολιτική παράσταση με τραυματισμένους μεγαλοργολάβους, με τον οριστικό θάνατο της διαπλοκής και με πολλά εκατομμύρια που μοίρασε στο φτωχό λαό από την ΔΕΘ. Την ίδια στιγμή ωστόσο, στέλνει ειδοποιητήρια πληρωμής για τον αυξημένο ΕΝΦΙΑ που κάποτε θα καταργούσε, αυξάνει παντού τους φόρους που κάποτε θεωρούσε αντισυνταγματικούς και απαράδεκτους και κόβει το ΕΚΑΣ και τις επικουρικές συντάξεις, που κάποτε θεωρούσε “συντάξεις πείνας”.

 

Facebook Comments