Η παραγωγή πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, σημειώνει αύξηση και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η παραγωγή φτάνει στα 10,65 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η οποία καθιστά τη χώρα τη μεγαλύτερη σε ημερήσια παραγωγή πετρελαίου.

Από το καλοκαίρι του 2014, οταν και ξεκίνησε η πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού, η Σ. Αραβία αρνήθηκε επανειλημμένα να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής για να υπάρξει σταθεροποίηση των τιμών. Η στρατηγική της είχε να κάνει με το να δημιουργήσει πρόβλημα λειτουργίας στις εταιρίες shale gas, που είχαν μεγαλύτερη τιμή breakeven.

Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία από εταιρίες όπως η Pioneer natural Resources, ένα κολοσσό πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα το Τέξας, τα οποία δείχνουν ότι αυτή η στρατηγική είναι εξαιρετικά πιθανό να αποτύχει. Αυτό οφείλεται σε έναν παράγοντα που κάνει τις εταιρίες shale gas να μη χρειάζεται πλέον να έχουν υψηλό κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι εταιρίες shale gas κατάφεραν με τη χρήση της τεχνολογίας να μειώσουν το κόστος παραγωγής ενός βαρελιού μεταξύ $2,25 και $12,5. Με τις τιμές αυτές, η Σ. Αραβία έχει χάσει τον πόλεμο για τα μερίδια αγοράς.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες προκλήσεις για τις εταιρίες shale gas, όπως το χρέος και οι αυξημένες δαπάνες για επενδύσεις. Τα μεγαλύτερα κόστη είναι αυτά που αφορούν στην εξόρυξη, τα οποία όμως έχουν σημειώσει πτώση 35%μ ενώ ακόμα μεγαλύτερο είναι το κόστος για την εξυπηρέτηση του δανεισμού. Όμως, οι εταιρίες shale gas έχουν στήριξη μέσω εξαγορών από τους μεγάλους όπως η Exxon και η Shell και αυτό δείχνει ότι η στρατηγική της Σ. Αραβίας βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση της.

Facebook Comments