Στις δηλώσεις Δραγασάκη-Μοσκοβισί-Σταθάκη-Στουρνάρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρεται σε σημερινό της note η Citigroup.

Όπως σημειώνει, ο Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι η διαδικασία της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα κρατήσει πέραν του 2018 καθώς δεν αναμένεται οι Ευρωπαίοι πιστωτές να ξεκινήσουν τις συνομιλίες νωρίτερα από αυτή την ημερομηνία.

Την ίδια στιγμή, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η ελάφρυνση του χρέους θα απασχολήσει την Ε.Ε μόνο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση, ωστόσο ο ESM ήδη κάνει προσπάθειας να βελτιώσει το προφίλ αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας και να μειώσει τον κίνδυνο των επιτοκίων. Όπως επεσήμανε, η ΕΕ μπορεί να συζητήσει στο μεσοπρόθεσμο διάστημα την επέκταση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF.

Όπως τονίζει για μία ακόμη φορά η Citi, οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την επαναχάραξη των στόχων του προγράμματος διάσωσης δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Παράλληλα η αμερικάνικη τράπεζα αναφέρει και τις δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και ότι η υπο-δόση θα εκταμιευτεί έως τα μέσα του Οκτωβρίου όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγησης.

Επίσης, όπως προσθέτει η Citi, ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε ότι αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3% και ανάπτυξη της τάξης του 2,5% το 2017, ενώ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερβεί τον στόχο φέτος αγγίζοντας το 0,8% του ΑΕΠ (έναντι 0,5% του ΑΕΠ).

Παράλληλα δήλωσε ότι η ΕΚΤ συμφωνεί στην μείωση των στόχων του πλεονάσματος γεγονός το οποίο διαψεύστηκε αργότερα από αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας ο οποίος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση η ΕΚΤ δεν είναι υπέρ των χαμηλότερων πλεονασμάτων μετά το 2018.

Σύμφωνα με τη Citi, μπορεί η ελληνική οικονομία να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, ωστόσο… ας μη βιαζόμαστε. Ο στόχος του προγράμματος για ανάπτυξη κοντά στο 2,5% το 2017 είναι εντελώς μη ρεαλιστικός.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments