Φωτιά στην διαπραγμάτευση φαίνεται ότι βάζουν οι δηλώσεις Κατρούγκαλου σύμφωνα με την Citigroup, καθώς όπως επισημαίνει σε σημερινό της note, τα εργασιακά θα αποδειχθούν το μεγάλο “αγκάθι” της δεύτερης αξιολόγησης της Ελλάδας.

Όπως σημειώνει η Citi, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως η Αθήνα δεν μπορεί να δεχθεί τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ιδίως τα αιτήματα για μη επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για περαιτέρω χαλάρωση της νομοθεσίας για τις μαζικές απολύσεις και το να επιτρέπεται στους εργοδότες να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και να προχωρούν σε lockout σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε επίσης ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα πρέπει να καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και όχι από την κυβέρνηση. “Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε την επιδείνωση της κατάστασης των Ελλήνων εργαζομένων”, είπε Κατρούγκαλος, ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα μικρό περιθώριο για βελτίωση στους θεσμούς της αγοράς εργασίας.

Μια έκθεση από μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη μεταρρύθμιση του εργατικού δυναμικού αναμένεται μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου και αυτή είναι που θα αποτελέσει τη βάση για τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, όπως επισημαίνει η Citi, πρόσθεσε ότι αναμένει πως η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Όπως χαρακτηριστικά προειδοποιεί η Citigroup, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα αποτελέσει το κύριο εμπόδιο στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments