Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου ψηφίζεται από την Ολομέλεια. Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή τα υπό διαπραγμάτευση προαπαιτούμενα με τους Θεσμούς.

Κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή η σύμβαση για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί με τη διαδικασία της κύρωσης συμβάσεων, που προβλέπει 1 +1 συνεδρίαση και συγκεκριμένα την προσεχή Τρίτη θα ενταχθεί προς επεξεργασία στις επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής & Εμπορίου και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια το πρωί της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείο Οικονομικών φέρει τον τίτλο: “Κύρωση της από 14.11.2014 Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και της από 19.07.2016 Τροποποιητικής Σύμβασης και ρύθμιση λοιπών συναφών θεμάτων”.

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου επισημαίνονται ως στόχοι η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και η δημιουργία μίας περιοχής – οροσήμου μικτών χρήσεων με εθνική σημασία και διεθνή προβολή, και ενός μητροπολιτικού πόλου διεθνούς ακτινοβολίας, που θα ενισχύσουν την ελκυστικότητα της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού και ως επιχειρηματικού κέντρου και χώρου αναψυχής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο νομοσχέδιο που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής δεν περιλαμβάνεται η διάταξη του Υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία ζητούσε τα σχέδια αξιοποίησης του ακινήτου να φέρουν και την υπογραφή του Υπουργού Πολιτισμού για να διασφαλιστούν οι αρχαιολογικοί χώροι και η οποία είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Από την έκθεση του ΓΛΚ προκύπτει ότι ο αγοραστής δεσμεύεται για την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 4,6 δις ευρώ κατά τη διάρκεια των 5ετών περιόδων χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πληροφορίες έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται πιθανότατα να έρθουν στη Βουλή τα υπό διαπραγμάτευση προαπαιτούμενα της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, τα οποία θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι οι δύο πλευρές θα έχουν καταλήξει έως τότε στη χρυσή τομή γεφυρώνοντας τις διαφορές τους σε κρίσιμα ζητήματα.

Σημειώνεται πως το σύνολο της επένδυσης και του τιμήματος ανέρχονται στα 5,5 δισ, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 90.000 νέες θέσεις εργασίας και ως το 2041 το έργο θα συμβάλει σε αύξηση του ΑΕΠ και 7,41 δις. Επίσης τα φορολογικά έσοδα που θα εισπράξει το δημόσιο σε βάθος 25 ετών από την κατασκευαστική δραστηριότητα υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 14 δις ευρώ. Το δημόσιο μπορεί να έχει επιπλέον έσοδα και από την κατασκευή καζίνο στην έκταση κάτι για το οποίο όμως θα πρέπει να διενεργηθεί ξεχωριστός διαγωνισμός.
 

Facebook Comments