O προεδρεύων του Συμβουλίου Κορυφής Ντόναλντ Τουσκ καταθέτει στους 27 έναν λεγόμενο «οδικό χάρτη Μπρατισλάβα» για συγκεκριμένα πρότζεκτ προκειμένου να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ. Αφορά πιο συγκεκριμένα στη βελτίωση της συνεργασίας στην κοινή αμυντική πολιτική, στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας κυρίως στη νότια Ευρώπη.

Ενδοσκόπηση με «ωμή ειλικρίνεια»

Όπως παρατηρεί η Μπάρμπαρα Βέζελ από την DW, ο Τουσκ επιδιώκει στη βάση μιας «ωμής ειλικρίνειας» να γίνει ρεαλιστική καταγραφή των λαθών και των προβλημάτων της ΕΕ που οδήγησαν στο Brexit και με οδηγό τον οδικό χάρτη να βγει από τη μιζέρια. Ήδη η πρόσκληση που απέστειλε στους 27 προκαλεί θλίψη: «Οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν εάν η ελίτ της Ευρώπης είναι σε θέση να επανακτήσει τον έλεγχο γεγονότων και διαδικασιών που τους αποπροσανατολίζουν και τους προκαλούν φόβο» αναφέρεται μεταξύ άλλων. «Κανείς δεν πρέπει να καμώνεται ότι όλα είναι καλά».

Αλλά και η καγκελάριος Μέρκελ παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε «σημείο καμπής», όταν χθες το μεσημέρι επισκέφθηκε τον πρόεδρο Ολάντ. Η μείωση της προσφυγική ροής είναι ψηλά στην ατζέντα των εργασιών, αντίθετα η κατανομή 160.000 προσφύγων σε χώρες της ΕΕ που αποφασίστηκε αλλά αμφισβητήθηκε από πολλές χώρες της ΕΕ θα θιγεί μόνο στο περιθώριο. Κύριος στόχος σήμερα δεν είναι να ανοίξουν παλιές πληγές, αλλά να σταλεί μήνυμα αποφασιστικότητας προς τα έξω.

Αυτό δεν εμπόδισε τον πρόεδρο τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να ασκήσει κριτική στης χώρες της ανατολικής Ευρώπης από τις στήλες της σημερινής Frankfurter Zeitung, επειδή άφησαν τη Γερμανία αβοήθητη να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. «Η Γερμανία ανέλαβε τεράστιο βάρος υποστηρίζοντας εκείνες τις χώρες που τώρα αρνούνται να την υποστηρίξουν στο προσφυγικό», είπε επισημαίνοντας ότι «τα 17 δις ευρώ που λαμβάνει η Πολωνία από τα κοινοτικά ταμεία έχουν συγχρηματοδοτηθεί από τους σκληρά εργαζόμενους Γερμανούς».

«Να γίνει μια νέα αρχή»

Ο οικοδεσπότης Σλοβάκος πρόεδρος Ρόμπερτ Φίκο έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών ζητώντας να τεθεί η λειτουργία της ΕΕ σε νέα, πιο προσιτή στους πολίτες βάση. «Το Brexit έδειξε ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πια τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, γι αυτό αναπόφευκτα θα πρέπει να γίνει μια νέα αρχή».

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν έχει προσκληθεί ωστόσο το Brexit πλανάται παντού στον αέρα και παραβρίσκεται μάλιστα στο τραπέζι των εργασιών ως αθέατος επισκέπτης. «Ήταν ο καταλύτης των εξελίξεων και το σύμπτωμα αυτής της κρίσης και παραμένει παράγοντας Χ», παρατηρεί η Μπάρμπαρα Βέζελ. «Όσο καιρό το Λονδίνο δεν ενεργοποιεί το άρθρο 50 των Ευρωπαϊκών Συμφωνιών που θα δρομολογήσει την έξοδο της Brετανίας από την ΕΕ, παραμένει ανοιχτό πως θα διαμορφωθούν οι μελλοντικές σχέσεις με τη χώρα».

Facebook Comments