Με στροφή 180 μοιρών στις εκτιμήσεις μέσα σε τρεις εβδομάδες, η αναλύτρια της Citigroup, Giada Giani, εκτιμά ότι το Grexit ως κίνδυνος έχει απομακρυνθεί και ότι η Ελλάδα επιστρέφει στο επενδυτικό ραντάρ, αν και ο δρόμος θα είναι ανηφορικός.

Συγκεκριμένα όπως τονίζει, οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ξανάρχισαν και ο δρόμος προς τις επόμενες εκταμιεύσεις των δόσεων παραμένει ανηφορικός, σημειώνει η Citigroup σε νέα της έκθεση. Η οικονομία σταθεροποιείται πολύ διστακτικά και οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους είναι απίθανο να ξεκινήσουν πριν από τη γερμανική εκλογές, όπως σημειώνει.

Ωστόσο, η Citi εκτιμά ότι το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει τόσο στην Αθήνα όσο και μεταξύ των πιστωτών και έχει γίνει λιγότερο ευνοϊκό σε πολύ αρνητικά αποτελέσματα. Ετσι, όπως τονίζει, “αφαιρούμε από το βασικό μας σενάριο το οποίο διατηρούμε εδώ και μεγάλο διάστημα, ότι η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη μέσα στα επόμενα 1-3 χρόνια.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στις 25 Αυγούστου και στην καθιερωμένη μηνιαία έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές, η Citi σημείωνε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα επαναφέρει την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα και ότι συνεχίζει να βλέπει σημαντική και μάλιστα αυξημένη πιθανότητα για Grexit στα επόμενα 1-3 χρόνια, ενώ τόνιζε ότι η ύφεση θα συνεχιστεί τόσο φέτος όσο και τα επόμενα δύο χρόνια, με το 2018 να αποτελεί χρονιά-θρίλερ για τη χώρα μας με ύφεση 7,2% και εκτόξευση του πληθωρισμού στο 46,2%.

Τώρα βλέπει… ανάπτυξη 0,5% το 2017 και ανάπτυξη επίσης το 2018, της τάξης του 1%.

Η Citi σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με νέα εμπόδια τους επόμενους μήνες. Με αύξουσα σειρά δυσκολίας, αυτά περιλαμβάνουν (i) το κλείσιμο των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ (ii) την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση και (iii) τις εξαιρετικά αβέβαιο συνομιλίες σχετικά με την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Μια αναζωπύρωση της προσφυγικής κρίσης παραμένει επίσης μια μεγάλη πιθανότητα, προσθέτοντας στους κινδύνους. Όλα αυτά θα συμβούν σε ένα περιβάλλον υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης, με έστω και οριακή βελτίωση, μειώνοντας τη δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισημαίνει η Citi.

Πάντως τονίζει ότι δεν θα υπάρξει ναυάγιο ούτε στις διαπραγματεύσεις του προγράμματος αλλά ούτε και στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Συνεχίζει να εκτιμά ότι το τρίτο μνημόνιο δεν θα φέρει οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, ωστόσο  το πολιτικό σκηνικό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη έχει γίνει λιγότερο ευνοϊκό σε πολύ αρνητικά αποτελέσματα και για αυτό το λόγο δεν αναμένεται να υπάρξει Grexit στα επόμενα 1-3 χρόνια.

Η Citi επισημαίνει ότι οι συζητήσεις για το χρέος είναι δύσκολο να ξεκινήσουν πριν το τέλος του 2017 και το οποίο δεν θα επιτρέψει και την σύντομη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.

Σε ότι αφορά τους στόχους του προγράμματος, η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξοι, ιδιαίτερα αυτοί που αφορούν την ανάπτυξη αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα., ενώ η επιστροφή στις αγορές σύντομα θεωρείται απίθανη.

Η Citi επίσης υπογραμμίζει την αλλαγή που έχει συμβεί στο πολιτικό σκηνικό, με την εμπιστοσύνη να έχει αρχίσει να επιστρέφει μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων, παρά την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων. Επίσης, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει χάσει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο αυτό έχει ωφελήσει την Νέα Δημοκρατία και όχι τα αντι-μνημονιακά κόμματα και τα άκρα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments