Λίγο μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης της Μπρατισλάβας η γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος προχώρησαν σε μία από κοινού συνέντευξη τύπου στην οποία ανέφεραν πως στη σημερινή διάσκεψη τέθηκαν ζητήματα φύλαξης των ευρωπαικών συνόρων, ενίσχυσης των χωρών που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από το μεταναστευτικό καθώς και ενός κοινού σχεδίου συνεργασίας για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη.

Πρώτη το λόγο έλαβε η γερμανίδα καγκελάριος η οποία τόνισε: «Ευχαριστούμε τον Σλοβένο πρωθυπουργό για τη σημερινή συνεδρίαση και τη φιλοξενία. Σήμερα ήταν μία συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα για το μέλλον της Ευρώπης. Συμφωνήσαμε όλοι μας πως βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη κατάσταση στην Ευρώπη ειδικά μετά το Brexit και συζητήσαμε ένα σχέδιο εργασίας το οποίο από κοινού πρέπει να ακολουθήσουμε για να στήσουμε εκ νέου την Ευρώπη στα πόδια της.

Ασφάλεια, μεταναστευτικό σύνορα της Ευρώπης επίσης συζητήθηκαν εκτενώς και δεχθήκαμε με μεγάλη χαρά σοβαρές προτάσεις από όλες τις πλευρές. Εάν δεν είναι δυνατό να εξαλείψουμε την παράνομη μετανάστευση πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να την περιορίσουμε.

“Αναφορικά με τα ζητήματα ασφαλείας ενάντια στην τρομοκρατία οφείλουμε να αναπτύξουμε μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης σε όλα τα επίπεδα” τόνισε η Άγγελα Μέρκελ.

Κλείνοντας την ομιλία της η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανεργίας στην Ευρώπη σημειώνοντας πως “υπάρχει χώρος για ένα καλύτερο μέλλον. Πρέπει όλοι από κοινού να εργαστούμε στην ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας”.

Ολάντ: “Η Ευρώπη οφείλει και πρέπει να κοιτάξει μπροστά”

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε: “όταν η Βρετανία αποφάσισε να αφήσει την ΕΕ ήταν άμεσα απαιτητό οι 27 να συγκεντρωθούμε και να αποφασίσουμε για το κοινό μας μέλλον, το μέλλον που οι λαοί της Ευρώπης απαιτούν. Σήμερα συζητήθηκε το τι πρέπει η Ευρώπη να κάνει ώστε να ξεπεράσει την κρίση στην οποία βρίσκεται. Σήμερα τέθηκαν οι βάσεις για μία ατζέντα εργασίας σε κοινό επίπεδο. Τέθηκαν προτεραιότητες και πολλά από τα ζητήματα για τα οποία συζητήσαμε βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τη σημερινή διάσκεψη είναι πως η Ευρώπη πρέπει και οφείλει να κοιτάξει μπροστά.

Συζητήθηκαν επίσης και ζητήματα μεθοδολογίας σε πολλά θέματα όπως η ασφάλεια. Εννοείται πως έχουν τεθεί και χρονικά όρια στα ζητήματα τα οποία έχουμε συζητήσει.

Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της στη φύλαξη των συνόρων της είτε πρόκειται για παράνομη μετανάστευση είτε για οικονομικούς μετανάστες. Οφείλουμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία.

Αναφορικά με τα ζητήματα ασφάλειας και τα μέτρα ενάντια στην τρομοκρατία, υπήρξαν σοβαρές προτάσεις συνεργασίας από τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας.

Ένα ακόμη θέμα που τέθηκε και συμφωνήσαμε ήταν η ενίσχυση του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών μέσω του οποίου φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Αποφασίσαμε να δώσουμε στους νέους ανθρώπους εγγυήσεις για το μέλλον και όχι μόνο «κούφιες» δεσμεύσεις” κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.

 

Facebook Comments