Είκοσι εννέα άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής τραυματιστεί από την ισχυρή έκρηξη έπληξε το βράδυ του Σαββάτου στις 8.30 το βράδυ τοπική ώρα (3.30 ώρα Ελλάδας) την γειτονιά Τσέλσι στο Μανχάταν. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, δεν κινδυνεύει η ζωή κανενός ενώ στον αριθμό των τραυματιών συμπεριλαμβάνεται και ένα 8χρονο παιδάκι

Οι αρχές δήλωσαν πως ερευνούν για την έκρηξη σαν να πρόκειται για εγκληματική ενέργεια η οποία προς τον παρόν δεν συνδέεται με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση.

Η έκρηξη στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης φαίνεται να ήταν μια «σκόπιμη ενέργεια», αλλά δεν υπάρχουν «στοιχεία σε αυτό το στάδιο που να δείχνουν σύνδεση με την τρομοκρατία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο. «Είναι πολύ νωρίς να πούμε τι προκάλεσε το συμβάν. Πιστεύουμε ότι ήταν σκόπιμη ενέργεια. Διεξάγεται πλήρης έρευνα», πρόσθεσε.

Ωστόσο αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως η Κοινή Ομάδα Δράσης Τρομοκρατίας, ένα διυπηρεσιακό όργανο που αποτελείται από ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους, έχει κληθεί να διερευνήσει την έκρηξη στο Τσέλσι, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι αρχέςδεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχει σχέση με την τρομοκρατία.

Ο επικεφαλής της διεύθυνσης ειδικών επιχειρήσεων της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης δήλωσε στο Twitter πως ένας «πιθανός δεύτερος μηχανισμός έχει εντοπιστεί» στην ίδια ευρύτερη περιοχή.

Το CNN μετέδωσε πως πηγές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου πιστεύουν πως η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, μια χύτρα ταχύτητας η οποία συνδεόταν με κινητό τηλέφωνο και καλώδια.


O αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός

Ο Επίτροπος της Πυροσβεστικής της Πόλης της Νέας Υόρκης, Ντάνιελ Νίγκρο, δήλωσε πως 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη και 24 από αυτούς διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής, περιλαμβανομένου και ενός προσώπου που όπως είπε έχει τραυματιστεί σοβαρά. Οι υπόλοιποι υπέστησαν αμυχές και άλλα ελαφρά τραύματα από σπασμένα τζάμια και μπάζα, είπε ο Νίγκρο.

Η έκρηξη, την οποία ένας κάτοικος χαρακτήρισε «εκκωφαντική», σημειώθηκε έξω από το οίκημα Associated Blind Housing στο 135 W. 23ο Δρόμο. Το οίκημα προσφέρει στέγη, εκπαίδευση και άλλες υπηρεσίες στους τυφλούς.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος παρευρισκόταν σε ένα δείπνο με γερουσιαστές στην Ουάσινγκτον, «έχει ενημερωθεί για την έκρηξη στην Πόλη της Νέας Υόρκης, τα αίτια της οποίας παραμένουν υπό διερεύνηση», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Ο πρόεδρος θα ενημερωθεί για τα νεότερα στοιχεία μόλις υπάρξουν επιπλέον πληροφορίες», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Για έκρηξη βόμβας έσπευσε να μιλήσει σε συγκέντρωση υποστηρικτών του ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η Δημοκρατική αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον συνέστησε ψυχραιμία.

Facebook Comments