Το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα AfD εκτιμάται ότι θα κινηθεί μακριά από ένα νέο ποσοστό ρεκόρ στις σημερινές εκλογές που θα κρίνουν τη σύνθεση του τοπικού κοινοβουλίου στο Βερολίνο. Ωστόσο, η ηγεσία του ξενοφοβικού κόμματος μπορεί να ελπίζει ότι θα πετύχει κάτι που δεν έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα.

Εάν επαληθευτούν οι προεκλογικές προβλέψεις, το AfD θα έχει τη δυνατότητα να καταλάβει θέσεις στα δημοτικά συμβούλια, σε ορισμένα από τα συνολικά 12 δημοτικά διαμερίσματα του Βερολίνου. Οι θέσεις αυτές εκχωρούν ως έναν βαθμό την ευθύνη για λήψη πολιτικών αποφάσεων και διαχείριση ενός προϋπολογισμού. Μέχρι σήμερα υπάρχει σε όλη τη γερμανική επικράτεια μόλις ένας δήμαρχος που ανήκει πολιτικά στο AfD, στο μικρό χωριό Ρόιτ της Σαξονίας. Ωστόσο, και αυτός μεταπήδησε στο AfD μετά την εκλογή του.

Τα προγνωστικά εκτιμούν ότι το AfD ενδέχεται να συγκεντρώσει ποσοστά μεταξύ 10% και 15%, δηλαδή αισθητά μικρότερα από τα θριαμβευτικά ποσοστά που πέτυχε στις τοπικές εκλογές στα κρατίδια της Σαξονίας-Άνχαλτ και του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας. Ωστόσο, ο σοσιαλδημοκράτης κυβερνήτης και δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μύλερ δεν κουράζεται να προειδοποιεί για τους κινδύνους της ανόδου του AfD και την ενδεχόμενη κατάληψη αξιωμάτων στα δημοτικά συμβούλια της γερμανικής πρωτεύουσας. «Αν συμβεί αυτό, το AfD θα αποκτήσει ένα είδος κυβερνητικής ευθύνης στην πρωτεύουσα. Τα δημοτικά συμβούλια έχουν επιρροή σε προϋπολογισμούς εκατομμυρίων και εκατοντάδες διοικητικούς υπαλλήλους», δήλωσε ο Μίχαελ Μύλερ στην Bild της Κυριακής.

Συντονισμένες προσπάθειες κατά του AfD

Το AfD από την πλευρά του εκμεταλλεύεται τις επιθέσεις και τις προειδοποιήσεις από τα άλλα κόμματα απαντώντας με περισσή αυτοπεποίθηση ότι προσεχώς θα αποδείξει τις κυβερνητικές του ικανότητες. «Το Βερολίνο θα γίνει εξέχον παράδειγμα για την κυβερνητική ικανότητα και αποτελεσματικότητα του AfD», τονίζει ο πρόεδρος του κόμματος στο Βερολίνο Γκέοργκ Πατσντέρσκι. Ο ίδιος ξέρει πολύ καλά ότι πολλοί εκ των υποψηφίων της παράταξής του δεν έχουν σχεδόν καμία πολιτική και διοικητική εμπειρία. Ως εκ τούτου, εξηγεί ότι εάν κριθεί αναγκαίο θα αναζητηθούν κατάλληλα στελέχη ακόμη και εκτός Βερολίνου.

Το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα αναμένεται να συγκεντρώσεις σημαντικά ποσοστά στα ανατολικά δημοτικά διαμερίσματα Μαρτσάν-Χέλερσντορφ, Λίχτενμπεργκ και Τρέπτοου-Κέπενικ. Ακόμη και σε κάποιες περιοχές του δυτικού Βερολίνου το κόμμα έχει πιθανότητες να λάβει διψήφια ποσοστά.

Στα επιτελεία των υπόλοιπων κομμάτων γίνονται εδώ και αρκετό διάστημα σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να κρατηθεί ένα ισχυρό AfD μακριά από τα δημοτικά συμβούλια. Μεταξύ άλλων έχει προταθεί να ανατεθούν σε στελέχη του AfD μόνο καθήκοντα δευτερεύουσας σημασίας, αλλά και να συντονιστούν τα υπόλοιπα κόμματα, ώστε να μην καταλήξουν στα χέρια στελεχών του AfD αρμοδιότητες που αφορούν την οικονομική διαχείριση, την πολεοδομία, τα κοινωνικά ζητήματα, τη νεολαία, αλλά και τη δημόσια τάξη.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν τα υπόλοιπα κόμματα θα κατορθώσουν να βάλουν φραγμό στους δεξιούς λαϊκιστές. Πολλοί εκτιμούν μάλιστα ότι τέτοιες πράξεις αντίστασης απέναντι στο ξενοφοβικό κόμμα είναι πιθανότερο να ενισχύσει, παρά να αποδυναμώσει το AfD.

Facebook Comments