Με τον τζίρο στα 50 εκατ. ευρώ και την πρώτη ώρα της συνεδρίασης ούτε καν στα 10 εκατ. ευρώ, η αγορά έκανε πάλι το…  θαύμα της και έκλεισε προς το πέρας των συναλλαγών με απώλειες κοντά στη μία ποσοστιαία μονάδα και βεβαίως στα όρια των 800 μονάδων. Για την ακρίβεια έκλεισε στις 804,19 μονάδες και την ερχόμενη Δευτέρα που αρχίζει πάλι το short selling στις ενισχυμένες ως προς την κεφαλαιοποίηση τράπεζες, η μεταβλητότητα και τα στοιχήματα στην πτώση της αγοράς αναμένεται να κυριαρχήσουν.

Το Χ.Α. είναι βαθιά τραυματισμένο όσο δεν υπάρχει σχέδιο για άμεση προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, δίδοντας την εντύπωση ότι η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο μέχρι τις εκλογές, όποτε κι αν τις αποφασίσει ο πρωθυπουργός. 

Οι ξένοι οίκοι επισημαίνουν το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται και τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα, αφού οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσουν κοινωνικές εκρήξεις από το Σεπτέμβριο. Κι όχι μόνο αυτό. Οι ξένοι βλέπουν προς το παρόν ότι η Γερμανία δεν έχει καμία διάθεση να κουρέψει το Ελληνικό χρέος, κάτι που δυσχεραίνει την ριζική αντιμετώπιση της ύφεσης όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη.

Στα αρνητικά της συνεδρίασης περιλαμβάνεται η αύξηση του φόρου στις συναλλαγές κατά τρία τοις χιλίοις, κάτι που εμποδίζει τους ξένους να προβούν σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις στην αγορά, στερώντας από το σύστημα σημαντικό τζίρο. Υπό αυτά τα δεδομένα, στα οποία θα πρέπει να προστεθεί  και το αλαλούμ με την πώληση του Τ.Τ., οι επενδυτές προτιμούν να μένουν εκτός ή να αναλώνονται σε πολύ γρήγορες τοποθετήσεις με σκοπό το εφήμερο κέρδος.

Αντίδραση από τα χαμηλά κατέγραψε η Πειραιώς, η οποία από τις αρχές του μήνα υποχωρούσε κατά 25%. Η μετοχή έκλεισε με άνοδο 9,41%, στα 0,93 ευρώ και όγκο 13,7 εκατ. τεμαχίων. Κέρδη περίπου 2% κατέγραψε το warrant, στα 0,40 ευρώ.

Αντίδραση, επίσης, κατέγραψε η Frigoglass και θετικά πρόσημο οι μετοχές των Ιντραλότ, στο 1,32 ευρώ με χαμηλά έτους στο 1,29, Eurobank Properties, OTE, OΠΑΠ και METKA.  Αντίθετα με την Frigoglass, η Coca Cola έκλεισε με απώλειες στα 18,60 ευρώ, Ελλάκτωρ, στο 1,96 ευρώ, με την αγορά να ανησυχεί για την αναχρηματοδότηση του ομίλου και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των έργων.

Πτώση για την ΕΤΕ 3,8% μετά το πάρτι των περασμένων ημερών, αν και από την αρχή του μήνα σημειώνει κέρδη περίπου 3%. Πωλητές βγήκαν στη ΔΕΗ, παρά τις αυξήσεις του ρεύματος, ενώ υπάρχει πρόστιμο 4,4 εκατ. ευρώ από τη ΡΑΕ. Απώλειες για την ΕΥΔΑΠ στα 5,61 ευρώ, ΕΧΑΕ λόγω του φόρου συναλλαγών, Folli Follie, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil. 

 

ΧΣ

Facebook Comments