Νέες ανησυχίες για ενδεχόμενη επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη – μετά μάλιστα την τεταμένη ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών με αφορμή την πολιτική κρίση στην Πορτογαλία – αλλά και σοβαρές αναταράξεις στην κυβέρνηση του Παρισιού προκαλεί η χθεσινοβραδινή απόφαση του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings να υποβαθμίσει σε ΑΑ+ την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, η οποία δεν βαθμολογείται πλέον με το «άριστα», το τριπλό Α. Ο Fitch ήταν ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που διατηρούσε ακόμη τη Γαλλία στην «άριστη» κατηγορία. Είχε προηγηθεί η υποβάθμιση σε ΑΑ+ από την S&P και σε Aa1 από την Moodys.

Αιτιολογώντας την απόφασή του ο οίκος επικαλείται την αβεβαιότητα που υπάρχει για τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, κάτι που δεν δίνει πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση ώστε να επιτύχει τους στόχους της δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

Ο Fitch προβλέπει πως το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα κορυφωθεί στο 96% του ΑΕΠ το 2014 αντί στο 94% για να μειωθεί σταδιακά αργότερα, παραμένοντας στο 92% το 2017. Με βάση την προηγούμενη πρόβλεψη του οίκου τον Δεκέμβριο του 2012, το χρέος της Γαλλίας αναμενόταν να φτάσει στο υψηλότερο σημείο στο 94% και να υποχωρήσει κάτω από το 90% ως το 2017. Ο διεθνής οίκος είχε σχολιάσει κατά την προηγούμενη αξιολόγηση της χώρας, ότι αυτό είναι το επίπεδο του χρέους που επιτρέπει τη διατήρηση του «AAA», υπό την προϋπόθεση ότι θα μπει σε σταθερά καθοδική τροχιά από το 2014.

Οι προβλέψεις του Fitch για τον λόγο του χρέους της Γαλλίας είναι αρκετά υψηλότερες από τον μέσο όρο (median) του 49% για τις χώρες με “ΑΑΑ”. Η μόνη χώρα με “AAA” που έχει υψηλότερο λόγο χρέους από τη Γαλλία είναι οι ΗΠΑ, η οποία διαθέτει εξαιρετική χρηματοδοτική ευελιξία και ανοχή, λόγω του κύρους του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Fitch εκτιμά ότι η γαλλική οικονομία θα ανακάμψει με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τις επίσημες προβλέψεις λόγω της χαμηλής εξωτερικής ζήτησης, της μείωσης της ανταγωνιστικότητας, της υψηλής ανεργίας και της δημοσιονομικής προσαρμογής. Προβλέπει πως το ΑΕΠ θα υποχωρήσει 0,3% το 2013 και θα αυξηθεί 0,7% το 2014 και 1,2% το 2015 φτάνοντας στο 1,5% το 2016. Από την πλευρά της η κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 0,1% εφέτος, 1,2% το 2014 και 2% το 2015 και 2016.

Για το δημοσιονομικό έλλειμμα ο Fitch προβλέπει πως θα παραμείνει κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014 για να υποχωρήσει περίπου στο 1% το 2017, ενώ η κυβέρνηση το τοποθετεί στο 2,9% και 0,7% αντίστοιχα.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε ότι το Παρίσι παραμένει προσηλωμένο στον στόχο για μείωση του δημοσίου ελλείμματος, περιορισμό της ανεργίας και ανάκαμψη της οικονομίας.

Facebook Comments