Οι μετοχές χρειάστηκαν λιγότερο από τρεις εβδομάδες για να ανακάμψουν από τον φόβο που προκάλεσε το ενδεχόμενο περιορισμου του προγράμματος τόνωσης της Fed, με την μεταβλητότητα να χτυπά έντονα τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο.

Ο FTSE 100 12% σε 22 ημέρες πριν ανακάμψει 7% κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων. Ο S & P 500 υποχώρησε 6% ό κατά το ίδιο χρονικό διάστημα πριν ανακάμψει από το χαμένο έδαφος μέσα σε μόλις 12 ημέρες. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 βούτηξε 20% σε 16 ημέρες πριν ανακάμψει 16%.

Με την εβδομάδα που τελείωσε να είναι η καλύτερη των τελευταίων έξι μηνών για τις διεθνείς αγορές, οι αναλυτές δηλώνουν αισιόδοξοι για το επόμενο διάστημα και «καταθέτουν» την στρατγική του β’ εξαμήνου.

Τα αμερικάνικα funds ψηφίζουν Ευρώπη

Tα funds των ΗΠΑ που επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές αύξησαν τις τοποθετήσεις τους την τελευταία εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να απομακρύνονται από τις έντονα ευματάβλητες αναδυόμενες αγορές, αναζητώντας καταφύγιο στις αναπτυγμένες οικονομίες.

Το καλάθι 88 μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων των ΗΠΑ που επενδύουν στην Ευρώπη και που παρακολουεί η Lipper, είδαν καθαρές εισροές 137,3 εκατ. δολαρίων, περισσότερο από τρεις φορές τις εισροές της προηγούμενης εβδομάδας, και πάνω από τον κινητό μέσο όρο τεσσάρων εβδομάδων, για πρώτη φορά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst ενισχύθηκε από τις υποσχέσεις για περισσότερη νομισματική στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες της περιοχής και κάποια αισιόδοξα οικονομικά δεδομένα, ειδικά στη Βρετανία.

Οι νέες επενδύσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές ακολουθήθηκαν, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα, από έντονες εισροές και την εγχώρια αγορά των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων των ΗΠΑ, η οποία επωφελήθηκε τα μέγιστα από τα ισχυρότερα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και την ενίσχυση του δολαρίου.

Αντίθετα, τα funds που επενδύoυν στις αναδυόμενες αγορές συνέχισαν να βλέπουν εκροές, καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν τις πρόσφατες διακυμάνσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές της περιοχής, οι οποίες ακολούθησαν την συζήτηση των μειωμένων κινήτρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το άγχος στην κινεζική αγορά χρηματοδότησης και την νομισματική κρίση Τουρκία.

Αγοράστε blue chips – Societe Generale

Οι επενδυτές θα πρέπει να τοποθετoύν κατάλληλα για μια απότομη ανάκαμψη της μεταβλητότητας το φθινόπωρο, όταν οι προοπτικές για την μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed (QE) επιστρέψει στο προσκήνιο, και ένα τέτοιο κλίμα θα πρέπει επίσης να υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έναντι πάνω αυτών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Societe Generale.

Οπως επισημαίνει η τράπεζα, αναμένονται ισχυρά στοιχεία για τις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι, και διατηρεί την άποψή της ότι η Fed θα μειώσει τo QE τον Σεπτέμβριο. Oι αποκλίσεις στην νομισματική πολιτική θα παραμείνουν ένα βασικό θέμα για τις αγορές, τονίζουν οι αναλυτές της SG και τονίζουν πως σε ότι αφορά τις μετοχές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα αυξηθεί το φθινόπωρο, όταν ξεκινήσει ο περιορισμός του προγράμματος της Fed.

H SG συνιστά στους επενδυτές κατάλληλες τοποθετήσεις για υψηλότερη μεταβλητότητα και αγορές των blue chips του δείκτη Stoxx Europe 200 με πώληση των μετοχών του αντίσοιχου δείκτη των small caps.

Ο περιορισμός της Fed θα οδηγήσει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να αυξηθούν ταχύτερα από ό, τι εκείνες των κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ, κάτι το οποίο θα ενισχύσει το δολάριο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της SocGen.

Παράλληλα σημειώνουν πως θα επωφεληθούν οι μετοχές την ευρωζώνης, αλλά ένα τέτοιο γεγονός θα είναι ιδιαίτερα επωφελές για εταιρείες με μεγάλη έκθεση στις ΗΠΑ ή το δολάριο. Οι μετοχές τις μεγάλης κεφαλαιοποίησης γενικά θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερη διεθνή έκθεση και ως εκ τούτου θα υπεραποδόσουν αυτών της μικρής κεφαλαιοποίησης στο περιβάλλον που αναμένεται να διαμορφωθεί από το φθινόπωρο, καταλήγει η Societe Generale.

Περισσότερες μετοχές, λιγότερα ομόλογα – BofAML

Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, η πολυσυζητημένη Μεγάλη Στροφή προς τις μετοχές και μακριά από τα ομόλογα – αν και ακόμη δεν έχει «φιλτραριστεί» τελικά θα ξεσπάσει.

Από τον Μάιο, οι ιδιώτες πελάτες της BofAML έχουν αγοράσει μετοχές αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχουν πουλήσει ομόλογα αξίας 7 δισ. ευρώ επίσης.

Η BofAML συνιστά την εξής επενδυτική στρατηγική β’ εξαμήνου : περισσότερες μετοχές, λιγότερα ομόλογα., μια άποψη που και ο Giles Keating, επικεφαλής έρευνας στην Credit Suisse, υποστηρίζει σταθερά.

Οπως επισημαίνει η Bank of America Merrill Lynch, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, γεγονός που υπονομεύει την αξία του κεφαλαίου και τα τα χρήματα που θα συνεχίσουν να εκρέουν από εκεί θα βρει σταδιακά το δρόμο του προς τις μετοχές.”

Αγοράστε την αδυναμία – Citi

Η πρόσφατη υποχώρηση των μετοχών αποτελεί μια καλή αγοραστική ευκαιρία, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, καθώς οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων είναι μακροπρόθεσμα καλό νέο για τις μετοχές.

Οι ανησυχίες σχετικά με τη μακροβιότητα του προγράμματος τόνωσης της αμερικανικής Fed έχουν προκαλέσει την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και την πτώση των χρηματιστηρίων, όμως, η Citi εκτιμά ότι παρά την πρόσφατη μεταβλητότητα, οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων αντανακλούν επίσης στις προοπτικές για την οικονομία και για τις μετοχές.

Όπως τονίζει, οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων μπορεί να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα στη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά αντανακλούν επίσης μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην οικονομία.

Οι διεθνείς μετοχές διαπραγματεύονται με p/e 12αμήνου στο 12,8 και παραμένουν πολύ ελκυστικές, όπως προσθέτει. Οι αποτιμήσεις και των αναδυόμενων αγορών φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές, καθώς διαπραγματεύονται με p/e κάτω του 10 και η Citi δηλώνει overweight στην περιοχή, λέγοντας ότι πιστεύει πως οι ανησυχίες γύρω από τα μακροοικονομικά προβλήματα είναι υπερβολικές. Παράλληλα, η Citi είναι underweight στην Ευρώπη εκτός Βρετανίας και την Αυστραλία.

Η αγορά της Ευρώπης -εκτός Βρετανίας- έχει δει σημαντικό rerating ουσιαστικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ενώ η αγορά της Αυστραλίας αγωνίζεται για να χειριστεί τη μετάβαση της κερδοφορίας από την οδηγούμενη από τις πρώτες υλες σε οδηγούμενη από την εγχώρια οικονομία.

Ράλι στον FTSE 100 και στην Ευρώπη μέχρι τα Χριστούγεννα – Goldman Sachs

Η Goldman Sachs συμβουλεύει τους πελάτες της να στοιχηματίσουν σε μια αύξηση της τάξης του 12% στο δείκτη FTSE 100 της Βρετανίας ως τα Χριστούγεννα, υπό το φως της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας και κάποιων ενδείξεων οικονομικής βελτίωσης.

Οι αναλυτές της τράπεζας συστήνουν αγορά συμβολάιων μελλοντικής εκπλήρωσης του FTSE 100 που λήγουν στις 20 Δεκεμβρίου με στόχο τις 7.100 μονάδες, ράλι της τάξης του 12% από τα τρέχοντα επίπεδα

Με δεδομένο τις διαβεβαιώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας ότι δεν είναι σε καμία βιασύνη να αυξήσει τα επιτόκια, την πρόσφατη βελτίωση στα στοιχεία της μεταποίησης της Βρετανίας και τις προσδοκίες μιας πιο σταθερής οικονομίας της ζώνης του ευρώ κατά τους προσεχείς μήνες, το 2013 αναμένεται να κλείσει πολύ ευχάριστα για τους επενδυτές μετοχών. Τα περιβάλλοντα όπου υπάρχει βελτίωση της ανάπτυξης και χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τείνουν να είναι φιλικά για τις μετοχές, επισημαίνει η τράπεζα.

Η Goldman στηρίζει τις βρετανικές μετοχές τονίζοντας πως τα στοιχεία δείχνουν μια βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη Βρετανία και προσθέτει ότι μετοχές μπορεί να λάβουν μια επιπλέον ώθηση από ένα νέο γύρο νομισματικής χαλάρωσης από το νέο διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney.

Η Goldman προβλέπει επίσης τη σταδιακή σταθεροποίηση της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ως ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Βρετανίας, η σταδιακή βελτίωση στην ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα είναι ένας ούριος άνεμος για την οικονομία της Βρετανίας, όπως σημειώνεται.

Η τράπεζα προειδοποιεί ότι οι κυριότεροι κίνδυνοι για την αγορά είναι μια… εμπλοκή της Βρετανίας από την οικονομική βελτίωση, μια αυστηρότερη από την αναμενόμενη πολιτική της BoE και νέες πολιτικές εντάσεις στη ζώνη του ευρώ, ειδικά γύρω από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Facebook Comments