Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), από το ΑΑΑ στο ΑΑ+, όπως ακριβώς έκανε πρόσφατα και με τη Γαλλία

Η υποβάθμιση δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε την ανησυχεί, αλλά οπωσδήποτε πλήττει το γόητρο του ταμείου διάσωσης των χωρών που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου.

Η χθεσινή υποβάθμιση κατά μια βαθμίδα της πιστοληπτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), δηλαδή του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης, χαρακτηρίστηκε ως αναμενόμενη στις Βρυξέλλες, μετά την προχθεσινή υποβάθμιση της Γαλλίας.

Από τη στιγμή, που υποβαθμίστηκε η χώρα με τη δεύτερη μετά τη Γερμανία εισφορά σε πόρους στο ΕΤΧΣ, ήταν αναπόφευκτή η υποβάθμιση του ταμείου διάσωσης, επισημαίνουν στην έδρα της Κομισιόν. Μετά την χθεσινή υποβάθμιση, ο μόνος από τους τρεις μεγάλους διεθνείς οίκους αξιολόγησης που διατηρεί τη μέγιστη πιστοληπτική ικανότητα του ΑΑΑ για το ΕΤΧΣ είναι ο Moody’s.

Δεν ανησυχεί η Κομισιόν

Στις Βρυξέλλες δεν ανησυχούν με την υποβάθμιση του ΕΤΧΣ, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή πλήττει μεν το γόητρο του ταμείου, εκτιμάται όμως ότι βραχυπρόθεσμα δεν θα επηρεάσει τα επιτόκια δανεισμού. Κι αυτό γιατί στη σημερινή αρνητική οικονομική συγκυρία, οι επενδυτές αναζητούν τη σιγουριά και η αγορά ομολόγων του ΕΤΧΣ τους την παρέχει, δεδομένου ότι παρά την απώλεια μιας βαθμίδας η πιστοληπτική ικανότητα παραμένει σχεδόν άριστη.

Αυτή την περίοδο το ΕΤΧΣ χρησιμοποιώντας τις εγγυήσεις των χωρών της Ευρωζώνης που δεν βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου δανείζεται από τις αγορές με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, λίγο ψηλότερα από το επιτόκιο αναφοράς, που είναι αυτό της Γερμανίας. Το ΕΤΧΣ δημιουργήθηκε το 2010 μέσα στην κρίση, χρηματοδότησε κατ’ αρχήν την Ελλάδα και στη συνέχεια την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Facebook Comments