Ο δείκτης οικονομικού συναισθήματος ZEW στη Γερμανία απογοήτευσε τις εκτιμήσεις > Ο Molina της Τράπεζας της Ισπανίας δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι προετοιμασμένη για αρνητικά επιτόκια > Προσωρινή η πτώση στο ευρώ

Προσωρινή ήταν η πτώση στο ευρώ μετά την επιστροφή του δείκτη ZEW στη Γερμανία αναφορικά με τις προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης σε χαμηλά έξι μηνών. Ο δείκτης οικονομικού συναισθήματος ανακοινώθηκε τον Ιούλιο στις 36,3 μονάδες, κάτω από τις προσδοκίες για 40,0 μονάδες από τις 38,5 μονάδες τον Ιούνιο. Ο ZEW τρεχουσών συνθηκών ανήλθε στις 10,6 μονάδες, πάνω από τις εκτιμήσεις για 9,0 μονάδες.

Ο Fuest του ινστιτούτου ZEW δήλωσε ότι η σημερινή αξιολόγηση αντανακλά την επενδυτική εμπιστοσύνη για τη γερμανική οικονομία και τη συνολικά θετική πρόβλεψη. Τον προηγούμενο μήνα η Bundesbank προειδοποίησε ότι η γερμανική οικονομία θα σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο αν και θα επιβραδυνθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ενδείξεις επιβράδυνσης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης είναι αρνητικές για το ευρώ.

Σήμερα ανακοινώθηκε ακόμα ο ετήσιος πληθωρισμός για τον Ιούνιο στην Ευρωζώνη, ο οποίος επιβεβαιώθηκε στο 1,6%, σε ταύτιση με την αρχική εκτίμηση. Ακόμα η Eurostat ανακοίνωσε το συνολικό εμπορικό ισοζύγιο για το Μάιο στα 15,2 δισ. ευρώ, πάνω από τις εκτιμήσεις για 12,0 δισ. ευρώ.

Τέλος, ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας ανέφερε σήμερα ότι η ΕΚΤ έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία για το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων αν και σημείωσε ότι τα αρνητικά επιτόκια εμπεριέχουν και αρνητικές επιπτώσεις.
Αν και το ευρώ σημείωσε προσωρινή πτώση μετά την ανακοίνωση του ZEW, οι απώλειες διαγράφηκαν σύντομα και η ισοτιμία EUR/USD «πέρασε» πάνω από το 1,3100. Πιθανή στήριξη στο επίπεδο του 1,3000 και αντίσταση γύρω από το 1,3165.
Η σημαντικότερη κίνηση σήμερα ήταν η πτώση της στερλίνας μετά τον χαμηλότερο των εκτιμήσεων πληθωρισμό στη Βρετανία.

Facebook Comments