Το κλίμα δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη. Απαιτούνται σημαντικοί καταλύτες για την αλλαγή της τάσης. Όσο δεν προχωρούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι αποκρατικοποιήσεις.

Η εμφάνιση των funds τόσο πίσω από τις ανακατατάξεις στις τράπεζες, όσο και στις αποκρατικοποιήσεις, αν και δείχνουν κινητικότητα, δεν πείθουν για τις πραγματικές προθέσεις τους να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.    

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,29%, στις 818,62 μονάδες.

Σύμφωνα με την αγορά, ήταν μία συνεδρίαση που δεν προοιώνιζε ότι θα είχε θετική εξέλιξη, λόγω του αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τα άσχημα στοιχεία για τον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία και την άγαρμπη πτώση της Εθνικής στο ξεκίνημα, που έφτασε μέχρι τα όρια των 2,20 ευρώ. Λίγο το short selling και το ασφαλές hedgάρισμα σε μετοχές του 25άρη που έχουν μείνει πίσω, αλλά και το ανοδικό τράβηγμα των τραπεζικών warrants παρέσυραν προς τα πάνω την αγορά. Το κλείσιμο ανοικτών θέσεων  στο Χ.Α., οδήγησε σε αντιστροφή τάσης, που μένει να φανεί αν θα διατηρηθεί τις επόμενες μέρες.

Σε κάθε περίπτωση οι 790 μονάδες αποτελούν σε αυτή τη φάση ένα –ισχυρό;- ανάχωμα που δοκιμάζεται διαρκώς, αλλά αντέχει, σχολιάζουν οι παράγοντες της αγοράς. Η συγκεκριμένη εντολή πώλησης στην Εθνική θόλωσε τα νερά ως προς τις πραγματικές προθέσεις των επενδυτών, σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές.

Αν και φάνηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι πολλά από τα άσχημα έχουν προεξοφληθεί στα επίπεδα αυτά που ούτως ή άλλως, διαμορφώνονται πολύ κοντά στα χαμηλά έτους. Η μετοχή της Εθνικής κατέγραψε απώλειες 0,40%, κλείνοντας στα 2,49 ευρώ και όγκο 3,1 εκατ. τεμαχίων, ενώ το warrant ενισχύθηκε κατά 11,11%.  Κέρδη 9,25% για την Alpha, στα 0,437 ευρώ και 4,45% για το warrant και 3,37% για την Πειραιώς, στα 0,95 ευρώ, ενώ κινήθηκε πάνω και από τα 0,96 ευρώ με το warrant να ενισχύεται κατά 3,37%. 

Στα θετικά της συνεδρίασης, προσμετράται ότι τελικά, με τις βελτιώσεις που επήλθαν στο πολυνομοσχέδιο, θα ψηφιστεί κατά πλειοψηφία αύριο από τη Βουλή, που σημαίνει ότι η χώρα θα πάρει την επόμενη δόση από το Euroworking Group που πραγματοποιείται στις 19 Ιουλίου.  Η ανησυχία προκαλείται ως προς την εφαρμογή του και ως προς το ενδεχόμενο εκδήλωσης κοινωνικών αντιδράσεων, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ισχυρή αντίδραση από τα χαμηλά έτους για την Ιντραλότ, που έκλεισε με άνοδο 6,62%, στο 1,45 ευρώ, κέρδη άνω του 6% για τα Σωληνουργεία Κορίνθου και την Ελλάκτωρ, με την πρώτη να έχει χάσει σε μερικές συνεδριάσεις πάνω από 10% και η τελευταία να κλείνει πάνω από τα 2 ευρώ. 

Αντίδραση με κέρδη πάνω από 5% βγήκε και στη ΔΕΗ, αντιδρώντας σχεδόν μετά από μία εβδομάδα μετά τα πρόστιμα της ΡΑΕ. Η προς εκτόνωση κατάσταση στην Αίγυπτο και τα αμερικάνικα μάκρο έδωσαν ώθηση στον Τιτάνα, που ενισχύθηκε κατά 4,94%, στα 12,96 ευρώ, αντίδραση 3,70% για την ΕΧΑΕ που δείχνει να συνέρχεται μετά τη συζήτηση για την αύξηση του φόρου στις συναλλαγές. Ισχυρά κέρδη άνω του 3% για τον Μυτιληναίο, την ΜΕΤΚΑ, την Πειραιώς, τον ΟΤΕ και τη Βιοχάλκο.

 

ΧΣ

Facebook Comments