Η γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας, οι ανησυχίες για την καταναλωτική ζήτηση και η αγορά εργασίας, αποτελούν τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Πιο αναλυτικά, σχεδόν το 50% ιεράρχησε την τεχνολογική εξέλιξη, ως μία από τις τρεις κυριότερες προκλήσεις, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην ψηφιακή πρόοδο. Βάσει της έρευνας, η τεχνολογική πρόοδος επηρέασε το σύνολο των δραστηριοτήτων τους – από τους τρόπους προσέγγισης των πελατών έως το θέμα της προστασίας των δεδομένων, τις τιμές και το κόστος.
Παράλληλα, ανησυχίες για την καταναλωτική ζήτηση εξέφρασε σχεδόν το 1/3 των εταιρειών, ενώ το ίδιο ποσοστό χαρακτήρισε ως πρόκληση και τα προβλήματα της αγοράς εργασίας.

Το 1/4 των εταιρειών ανέδειξε επίσης, ως κύριο πρόβλημα τόσο τις αλλαγές των παγκόσμιων καταναλωτικών προτύπων όσο και τη γεωπολιτική αστάθεια.
Μεταξύ των μεταποιητικών εταιρειών, ειδική μνεία έγινε στην ύπαρξη εμποδίων στο παγκόσμιο εμπόριο, όπως για παράδειγμα οι ρυθμίσεις για ελάχιστη συμμετοχή εγχώριων εισροών στην παραγωγή, οι δασμοί και η ενίσχυση του συγκαλυμμένου προστατευτισμού.

Στην έρευνα συμμετείχαν 44 εταιρείες της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης, εκ των οποίων οι 25 δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο βιομηχανικό τομέα και οι 19 στον κλάδο των υπηρεσιών. Συνολικά, απασχολούν 2,2 εκατομμύρια άτομα και διαθέτουν ετήσιο τζίρο άνω των 600 δισ. ευρώ.

Facebook Comments