Τον στόχο της κυβέρνησης για γρήγορη εφαρμογή των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, σχολιάζει η Citi σε σημερινό της note, αναφερόμενη επίσης και στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Όπως τονίζει, αν και η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην εφαρμογή των prior actions (που έπρεπε να είχαν κλείσει έως τα μέσα Σεπτεμβρίου), κανένα από αυτά δεν είναι πολύ αμφιλεγόμενο πολιτικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι αναμένεται να υπάρξει γρήγορη έγκρισή τους στις επόμενες εβδομάδες. Όπως σημειώνει, είναι σημαντικό για την Αθήνα να επιταχύνει την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ,  προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες για τη δεύτερη αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους. Για το θέμα του χρέους ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε τον Μάιο, τονίζοντας ότι βλέπει “σημαντικές εξελίξεις” σύντομα.

Στη συνέχεια, η Citi αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος δεσμεύτηκε πως αν εκλεγεί θα προχωρήσει σε μειώσεις φόρων. Όπως τονίζει, ο αρχηγός της Ν.Δ κάλεσε για μια νέα στρατηγική πολιτικής η οποία θα βασίζεται σε χαμηλότερους φόρους, χαμηλότερες δαπάνες και πιο αποτελεσματικό κράτος. Είπε ότι αν εκλεγεί θα τηρήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, αλλά ότι θα μειώσει τον… μισητό φόρο ακίνητης περιουσίας ENΦΙΑ κατά 30% σε διάστημα δύο ετών καθώς και τον συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 29% σε 20%.

Όπως προσθέτει η Citi, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί το πακέτο διάσωσης με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος να μειώνεται στο 2% του ΑΕΠ από το 3,5% σήμερα.

Τέλος, σημειώνει ότι μία νέα δημοσκόπηση της ALCO δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία ηγείται στην πρόθεση ψήφου με 26,1% έναντι 19% για το ΣΥΡΙΖΑ, 7,9% για την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή, 6,1% για το ΚΚΕ, και 4,6% για το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Αριστερά.

Όπως τονίζει η Citi, η Νέα Δημοκρατία έχει ζητήσει πρόωρες εκλογές, ελπίζοντας να επωφεληθεί από το τρέχον προβάδισμα που έχει στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, παρά την ισχνή πλειοψηφία, η κυβέρνηση φαίνεται σχετικά σταθερή και ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφατα απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι ένα μεγάλο μέρος των προθέσεων ψήφου πάνε σε κόμματα που υποστηρίζουν το πρόγραμμα διάσωσης και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, με τη μείωση της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ να απορροφάται κυρίως από την αύξηση της στήριξης για τη Νέα Δημοκρατία.

Ελ. Κούρταλη

Facebook Comments